Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) bugün Ankara Ulus’ta, Atatürk Anıtı önünde bir basın açıklaması yaptı. Aile Hekimleri, hekimlere yönelik şiddeti kınarken hak kayıplarını ve uğradıkları zararların da giderilmesini istedi
“Bizi görmezden gelemezsin” diyen Aile Hekimleri, “Biz, halkımızın sağlıklı olması için elinden gelen gayreti gösteren, koruyucu hekimliği önceleyen, iyi hekimliği ilke edinen, toplumun her yaş grubundan bireyin,yaşlı, genç, bebek, çocuk, gebe hastalarımızın iyilik halinin devamını sağlamaya çalışan meslek grubuyuz” ifadelerini kullandı.
Son 9 yılda hak kayıplarının tahammül edilemez seviyeye geldiğini söyleyen Aile Hekimleri, hükümetin sorunlara kulak tıkadığını, elektrik ve doğal gaz zamları, kira artış oranları ve yönetmelik değişiklikleri nedeniyle gelirlerinin % 40 oranında eridiğini ifade etti.
Açıklamada, artan iş yükü karşısında aile hekimlerinin kaliteli sağlık hizmeti sunamaz hale geldiği ve şiddet vakıalarının%168 arttığı vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
2017 ‘den sonra sağlıkta şiddet vakıaları%168 artmıştır. Son 6 yılda yaklaşık 70 bin sağlık çalışanı şiddete maruz kalmıştır. Ve bunların%30’u fiziksel şiddettir. Bizler, günde yüzlerce hastaya bakmaya zorlanan, her geçen gün daha çok darp edilen, görevi sırasında şiddete maruz kalan, vekaletsiz izin hakkı olmayan, ülkemizdeki her sağlık raporunun neredeyse tek talep noktası olan, uygunsuz isteklerin, telafisi imkansız zararlar doğuracağı defalarca kez anlatılmasına rağmen, işe giriş, akli meleke, yivsiz tüfek, sporcu lisans, kreş kayıt, okul, yurt kayıt işlemleri, servis şoförlerinin sağlık raporlarının ısrarla aile sağlığı merkezlerinde düzenlenmesini isteyen bürokratların yazdığı senaryoyu oynamaya zorlanan hekimler..
Bizler, yıllar önce Yunanistan’dan hekim getirmekle tehdit edilen hekimleriz. Unutmayız!
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleyecek çözüm önerilerimiz dikkate alınmalı, şiddet uygulayanlar hakkında caydırıcı cezalar içeren yasal düzenleme taleplerimiz hiç vakit kaybetmeden hayata geçirilmelidir. Daha fazla meslek şehidi kabul edilemez.
Günlük hasta sayısı sınırlandırılmalı, iş yükü azaltılmalıdır. Bu haliyle kronik hastalık takiplerinin yapılması, özellikle obezite, diyabet ve hipertansiyon ile etkin mücadele mümkün değildir.
4 yıldır nedenini aslında bildiğimiz gerekçelerle ısrarla yayınlanmayan ve Maliye Bakanlığı masasında olduğu iddia edilen Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği, 9 yıldır yaşanan gelir kayıplarını giderecek çözümlere sahip değilse gözden geçirilmeli, AHEF’in önerileri dikkate alınmalı ve son hali AHEF ile istişare edilerek en kısa zamanda yayınlanmalıdır.
Taleplerimizin karşılanmaması durumunda hukuk sınırları içinde, onbinlerce hekim arkadaşımızla birlikte meslek onurumuz için tek yürek olacağımız, haksızlığa boyun eğmeyeceğimiz bilinmelidir.