SON EKLENENLER

BAYRAMDA ÇALIŞANLAR NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Bayram geldi kimileri tatil yapıyor kimileri ise çalışıyor. Peki bayramda çalışana mesai ücreti var mı? Bayramda çalışan ne kadar mesai ücreti alacak? Tüm detaylar haberimizde.
27 Haziran 2017 00:22

Birçok çalışan bayram iznine ayrıldı. Kimi yurtdışına, kimi de Türkiye’nin çeşitli yerlerine tatile gitti. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da çalışmak zorunda olanlar var. İşin devamlılığı için bu gerekiyor. Ancak bayramda izin yapmayıp çalışanları İş Kanunu ücret açısından gözetiyor. İşçilerin de en çok merak ettiği konu ücret. Peki ne kadar ödenir?

ARİFEDEN İTİBAREN

Ödenecek ücret, İş Kanunu’nun 47’nci maddesinde düzenlenmiş durumda. Yasaya göre; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayana o günün ücreti ödeniyor. Tatil yapmayarak çalışanlara ise çalışılan her gün için bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenir. Zamlı ücret ödemesi, üç günlük bayram süresi ile Arife günü öğleden sonra yapılacak çalışmaları da kapsıyor.

YÜZDE 100 ZAMLI OLUR

Alınacak ücreti bir örnekle açıklayalım. Aylık maaşı 2400 lira olan bir işçi, bayramın ikinci ve üçüncü gününde çalışacak olsun. Tatil yapmayarak çalışan bu işçinin günlük ücreti (2400/30) 80 lira olacak. Böylece iki gün çalışan işçiye ek 160 lira daha ödenecek. İşçi 2400 lira yerine 2560 lira maaş alacak. Ücreti saatlik ödenenler de 2 kat ücret alacak.

KIDEME EKLENEBİLİR

Bayram için ödenen fazla mesai, harçlık ya da ikramiyeler kıdem tazminatı hesabında da kullanılıyor. Söz konusu ödemeler eğer düzenli olarak her bayramda yapılıyorsa, bu ödenen paralar işçinin toplam kazançlarına dahil ediliyor ve tazminatı artırıyor. Burada önemli olan husus bayram ödemesinin bir kez değil sürekli hale gelmiş olması.

İZİN SÜRESİNDEN SAYILMAZ

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılıyor. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu bu günlerde çalışılması için işçinin onayı gerekiyor. Bu günler, yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınmaz. Yani ücretli izin süresinden sayılmaz.

SÖZLEŞMEYİ İYİ OKU İŞİNDEN OLMA!

Bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak istemeyen işçiler işverenleri tarafından çalışmaya zorlanamaz. Zorlanan işçi haklı sebeple kendi isteğiyle iştenayrılıp tazminatını isteyebilir. Eğer iş sözleşmesinde bayramlarda çalışmaya izin veren bir hüküm varsa, işçi bayramda çalışmak zorunda. Bunu bilmeden‘çalışmıyorum’ diyen işçi 2 gün üst üste işegitmezse kıdemsiz işten atılabilir.

MEMUR HABER

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
Ugur
Her resmi bayramda calışıyoruz sadece fazla mesai 50 tl yazıyorlar herkes kafasına göre ücret veriyor taşörensen hakkını arıyamazsin aynı mesaiye kalıyoruz onlar kadrolu diye 200 tlnin üzerinde yazılıyor bunun hesabını ahirette kimse veremez
SON EKLENEN HABERLER