SON EKLENENLER

EYT'DE ERBAKAN DETAYI!

SGK uzmanı İşcan'dan EYT konusunda dikkat çeken yazı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunu kaleme alan Millî Gazete yazarı Mustafa İşcan, Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin emeklilik konusuna dair tutumunu aktardı.
28 Kasım 2019 10:49

Türkiye'de gündemin üst başlıkları arasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu yer alıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, taleplerini sürekli olarak dile getirmeye devam ederken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ı (EYT) üzecek bir açıklamada bulunmuştu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’la ilgili konuşan Erdoğan, “Tutturmuşlar erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Arkadaşlarıma söylüyorum; beni bu yola asla teşvik etmeyin. Seçim kaybetsek de yokum” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki sözlerine muhalefetten tepki gelmişti.

Erdoğan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki olumsuz sözlerine rağmen konu kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Milli Gazete yazarlarından olan SGK Uzmanı Mustafa İşcan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a (EYT) dair önemli bir yazı kaleme aldı.

Türkiye’nin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kavramıyla tanışmasının 1990'lı yılların son döneminde olduğunu belirten Mustafa İşcan, yaşanan sürece dair şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’nin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kavramıyla tanışmasını sağlayan 4447 sayılı kanunun yasalaşma süreci, dönemin koalisyon hükümetinin başbakanının imzasıyla TBMM’ye sunulan kanun tasarısıyla başladı. 17 Ağustos Marmara depreminden yaklaşık bir ay önce, 12 Temmuz 1999 tarihinde Meclis’e sunulan kanun tasarısı ile emeklilik koşulları değiştiriliyordu.

IMF, çalışanlar için emeklilik şartlarının zorlaştırılmasını istemişti ama zamanın koalisyon hükümeti bunu TBMM’den nasıl geçireceğini kara kara düşünürken, 17 Ağustos 1999 günü sabaha karşı 03.02’de büyük bir deprem geçirdik. Depremden sonraki bir hafta süresince Ankara hükümeti Kocaeli’ne gelememişti. Depremden dolayı yollar bozulmuş, viyadükler çökmüş, köprüler yıkılmıştı. Ancak, aynı hükümet 21 Ağustos 1999 günü depremden sadece 3 gün sonra IMF’nin talimatı ile yasayı TBMM’ye getirdi. Gece-gündüz çalıştılar ve 25 Ağustos 1999 günü de 64 maddeden oluşan yasa TBMM’den geçmişti. Bu yasa, daha sonra zamanın cumhurbaşkanının onamasından sonra 08.09.1999 günkü Resmi Gazete’de yayımlanan 4447 sayılı kanun numarasını aldı. Yasa sonrası, artık emeklilik için üçüncü bir şart olan ‘Yaş’ kuralı da geldi. 4447 sayılı kanun sonrası artık; 09.09.1999 günü ve sonrasında işe girenlerden,
- Kadın olanlar 58 yaşından,
- Erkek olanlar 60 yaşından önce emekli olamayacaklardı.
Öte yandan, kadın ve erkek fark etmez SSK’lılar 7000 gün, Bağ-Kur’lular ile memurlar da 9000 gün ile emekli olabileceklerdi. 08.09.1999 gününden önce işe girmiş olanlara ise emeklilik için yaş kademesi getirilmişti. Getirilen kademelere göre de çalışanlar 41 yaş ile 56 yaş arasında emekli olabilecekler.

FAZİLET PARTİSİ'NİN TUTUMU NEYDİ?

Milli Gazete yazarlarından olan SGK Uzmanı Mustafa İşcan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için sorun teşkil eden yasanın çıktığı dönemde TBMM'de bulunan Fazilet Partisi'nin tutumunu da aktardı.

İşcan, 4447 sayılı kanun ile emeklilik için getirilen yaşlardaki kademelerin ana muhalefet partisi olan Fazilet Partisi TBMM Grubu adına Grup Başkanı Mehmet Recai Kutan tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını hatırlattı.

Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu başvuruyu kabul ettiğini ve bunun neticesinde kademelendirmeyi iptal ettiğini söyledi. Mustafa İşcan, Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararının ardından TBMM'nin bu kez 23 Mayıs 2002 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 4759 sayılı kanun ile emeklilik yaşlarında yeni kademeleri getirdiğini ifade etti.

Mustafa İşcan, şu an bu kademelere göre emeklilik işlemlerinin yürütüldüğünü belirtti.

"REFAH-YOL HÜKÜMETİNE GÖRE EMEKLİLİK KADINLARDA 50, ERKEKLERDE 55 YAŞ UYGUNDU"

Milli Gazete yazarı Mustafa İşcan, Milli Görüş hareketi lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın başbakanlığındaki Refah-Yol hükümeti döneminde emeklilere yönelik sergilenen tutumu da anlattı.

İşcan, Refah-Yol hükümeti döneminde Türkiye’de bir sosyal güvenlik yasası çıkarma, bir reform yapma ihtiyacı duyulduğunu ve devletin çeşitli birimleri tarafından çalışmalarda bulunulduğunu kaydetti. Refah-Yol tarafından yapılan çalışmalar neticesinde emeklilik için hanımlarda 50 yaş, erkeklerde ise 55 yaşın uygun görüldüğünü belirten İşcan, "Dolayısıyla, 50-55 yaş, ek aktüeryal dengeler açısından yeterli görülmüştü. Bu da çıkarılacak yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sigortalı olacakları kapsayacaktı" dedi.

FAZİLET PARTİSİ’NİN EMEKLİLİK KANUNU İÇİN ÖNERGESİ NEYDİ?

Milli Gazete yazarı Mustafa İşcan, Milli Görüş hareketinin Refah-Yol ve Fazilet Partisi döneminde emeklilik konusuna dair tutumunu anlattığı yazıda Fazilet Partisi'nin TBMM'ye sunduğu emeklilik kanunu önergesini de aktardı.

Mustafa İşcan'ın aktardığı önerge şu şekilde:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na. Görüşmekte olduğumuz 114 sıra sayılı kanun tasarısının 6’ncı maddesiyle değiştirilen 506 sayılı kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz. Akif Gülle-Amasya; Cemil Çicek-Ankara; Mehmet Ali Şahin-İstanbul; Abdullah Gül, Salih Kapusuz-Kayseri; Osman Pepe-Kocaeli; Veysel Candan-Konya; Bülent Arınç-Manisa.
Önerilen Metin: Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için, a) Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya b) Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması şarttır.”

"AK PARTİ İKTİDARINDA EMEKLİLİK YAŞI KADEMELİ OLARAK 65’E ÇIKARILDI"

Milli Gazete yazarı Mustafa İşcan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna dair dikkat çeken ifadeler kullandığı yazısında AKP iktidarı döneminde emeklilik yaşının kademeli olarak 65 yaşa çıkarıldığını söyledi.

Mustafa İşcan yazısının ilgii bölümünde şu ifadeleri kullandı:

4447 sayılı kanunun yasallaştığı dönemdeki ana muhalefet partisinde olan ve şu an birçoğu iktidar partisinde bulunmuş veya halen devam eden milletvekillerinin çıkarılmaya çalışılan yasanın ne kadar yanlış ve hatalı olduğunu, emeklilik şartlarının bu şekilde çıkarılmasının çalışanlar, esnaf ve memurlar için sıkıntı vereceğini söyleyenler, ne hikmetse 1-2 yıl sonra iktidara geldikten sonra ise tam tersi bir hareketle 2008 yılında yürürlüğe soktukları emeklilik yaşını bay-bayan fark etmeden kademeli olarak 65 yaş 7200 güne çıkarttılar.

MİLLİ GAZETE

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER