SON EKLENENLER

'EYT’LİLER İÇİN TEK MADDE YETER' İŞTE O MADDE

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, emeklililkte yaşata kılanların mağduriyetinin giderilmesi için Meclis’e kanun teklifi verdi ve bu insanların devlet tarafından bile yaşlı olduğu gerekçesiyle işe alınmadığı hatırlattı.
09 Şubat 2019 17:35

YARIN ANKARA'DA BULUŞACAKLAR

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişi 1999 yılında çıkarılan yasa nedeniyle yaşa takıldı ve emekli olamıyor. Durumun düzeltilmesi için Meclis’te defalarca kanun teklifi verildi ancak iktidar milletvekillerinin oylarıyla geri çevrildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (YET) ise YARIN Ankara’da olacak ve mağduriyetlerinin giderilmesini isteyecek.

YENİ KANUN TEKLİFİ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise EYT’lilerin sorunun çözümü için Meclis’e bir kez daha kanun teklifi verdi ve 1999 yılında yapılan düzenlemeyi şöyle değerlendirdi: “Hukukta kanunların uygulanması yürürlüğe girdikten sonraki dönemi kapsar. Bu sebeple hukuk kuralları ilke olarak geriye yürümez. Yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için bu yasanın geriye doğru işlemesinin iptal edilmesi gerekmektedir”.

“Erken yaşta çalışmaya başlayıp prim günü ve hizmet süresini tamamlamış olmasına rağmen, yaş şartını tamamlayamadığı için emekli olmayan kişi, ailesinin geçimini sağlamakta zorlanmaktadır” diyen Tanrıkulu, bu insanlara yaşlı oldukları için iş verilmediğini belirterek, “Hatta devlet sektörü ‘yaşlısın’ demekte, emekli edilmeyi talep ettiğinde ise devlet ‘gençsin’ demektedir” ifadelerini kullandı.

TEK MADDE YETER

“Prim günü dolanın yaşa takılmadan emekli olması genç işsizliği önlemek açısından da önem arz etmektedir” diye dikkat çeken Tanrıkulu, kanun teklifinde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa şu maddenin eklenmesinin mağduriyeti giredeceğini açıkladı:

GEÇİCİ MADDE 70- 08.09.1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı veya iştirakçi olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bu Kanuna ve mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik için gereken prim gün sayısı ve sigortalılık süresi veya hizmet süresi koşullarını sağlayıp yaş koşulunu sağlamayanlardan, Kuruma yazılı olarak başvuranlara yaşlılık aylığı bağlanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir".

SGKREHBERİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
ömer
arkadaş her tarafta aynı haber madem 99 öncesi çalıştın, diyelim ki 43 yaşındasın, primin ve belirlenen zaman dilimini tamamlamış isen git Sgk' ya emekliliğe başvur. buna rağmen emekli edilemiyor isen, yazılı isteyip , götür dava aç. Madem 99 da çıktıysa kanun eskiye dönük işlemiyor iddian varsa hukuken talep ediver. Neden zorlaştırıyorsunuz ki anlamadım.
Ümit K.
Sandık önünüzde gerekeni yapın istediğinizi alın, 2023 e mesaj olsun!
Özcan Kılıç
1999 yılı ve öncesi sigorta başlangıcı olan tüm vatandaşların bu maduriyetinin biran önce giderilmesi gerekmektedir.Şu anda vatandaşlardan istenilen sigorta priminin neredeyse iki katını 1999 yılı öncesi sigorta başlangıcı olan vatandaşlar sgk ya olan primini fazlasıyla zamanında ödemiştir sıra artık sgk dadır birazcık insaflı olmak lazım bizlerin çoğu işsiz ve iş ararkende Sen yaşlısın kusura banka deniliyor Şimdi soruyorum bu durumda ne yapacak bu vatandaş geçimini sağlaması için son çaresi hırsızlık veya dolandırıcılık mı olacak durum gerçekten çok vahim bir çözüm bulunması gerekiyor naçizane bu yorumumu yetkili olanlar inşaAllah duyar ve bir çare üretirler herkese iyi günler dilerim
SON EKLENEN HABERLER