SON EKLENENLER

FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÖZEL HASTANE DEĞİLDİR

Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş Fırat Üniversitesi Hastanesinin Özel Hastane Mantığı ile Hizmet Verdiğini söyledi.
09 Kasım 2019 08:34

Hastaneye özel ücret yatıran hastalara anında hizmet verilirken, ücret veremeyen hastalara randevu dayatmasında bulunarak randevuların 1 ve 3 ay arasında verildiğini ifade etti.
Kamu Hastanelerinin şehrin doğusunda bulunan Şehit Fethi Sekin Şehir Hastanesine taşınması sonucu şehir merkezinde kalan tek kamu hastanesi olan Fırat Üniversitesi Hastanesinde aşırı derecede hasta potansiyeli arttı. 
Vatandaşın Şehir Merkezindeki tek kamu hastanesi olan Üniversite Hastanesine mahkûm edilmesini hastane idaresinin firsatçılığa dönüştürmemesi gerektiğini belirten KAMU SAĞLIK-SEN GENEL BAŞKANI ÜMİT KARATAŞ açıklamasına şöyle devam etti; F.Ü.Hastanesinde özel muayene sağlık hizmetlerinin mevzuata aykırı şekilde mesai saatleri içerisinde sunulduğu görülmüştür.2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 58'inci maddesinin (h) fıkrasında: "Öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında üniversitede sundukları sağlık hizmetlerinden dolayı, ... alınan ilave ücretler döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanır. ..." denilmekte ve Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik'te de aynı düzenleme yer almaktadır.Dolayısıyla özel muayene ek ödemesi olarak adlandırılan bu ödemenin yapılabilmesi için sağlık hizmetinin fiilen ve mesai saatleri dışında sunulması gereklidir.F.Ü.Hastanesindeki  özel muayene adı altında sunulan sağlık hizmetlerinin çok büyük bir kısmının (%90 üstü) mesai içi çalışma saatlerinde gerçekleştirildiği görülmüştür. Bu durum öğretim elemanlarının asli kamu görevi olarak sunmaları gereken sağlık hizmetlerini sunmadıkları anlamına gelmektedir. Üniversite hastanelerinde kullanılan otomasyon sisteminde mesai saatlerinin tanımlandığı bir ekran olmasına rağmen bu ekranın kullanılmadığı görülmüştür. Hastane yönetiminin, üniversite üst yönetiminin ve döner sermaye işletme müdürlüğünün; özel muayene adı altında sunulan sağlık hizmetlerinin%90'dan fazlasının mesai içi çalışma saatlerinde sunulmasına müdahale etmedikleri görülmektedir. Bu konu Sayıştay tarafından üniversitelerle ilgili düzenlenen kamu idaresi raporlarında da yer almaktadır. 

Özel muayene ve özel radyolojik çekimler son dönemde arttı. Şu anda hastaların çoğunluğu özel muayeneye, özel ameliyata, tetkik ve tedaviye yönlendiriliyor. 

Sabah özel muayene kuyrukları normal poliklinik kuyruğundan daha fazla oluşmuştur. 
Radyoloji Bölümünde normal bir ultrason için 1-3 aydan önce randevu verilmiyor. Hasta Muş'tan, Bingöl'den, Tunceli'den geliyor. Bölgeye hizmet veren 3. basamak bir hastane.

Özel ücret veren hastanın ultrasonu,MR ve diğer tetkikleri anında çekiliyor  ama özel ücret veremeyen hastalar aylarca bekliyor. Ayrıca MR ve Tomografi sonuçları CD yoluyla hastaya verildiğinden 7 tl CD ücreti alınıyor.Hangi kamu kuruluşundan hizmet alınırken bu kadar ücret alınıyor merak ediyorum?
 Hastalar buranın bir devlet hastanesi olduğunu ve özel hastane gibi çalıştığını söylüyor ve buda bizi üzüyor. Sebebini sorduğumuzda şu deniliyor; 'hasta sayımız arttı, randevular da çoğaldı".

Tamamda özel olunca niye hemen çekiliyor?
 Nükleer Tıp da hastalara iyot tedavisi yapılırken 1.800 tl ile 3.500 tl arasında ücret alınıyor. Diyarbakır da ücretsiz tedavi yapıldığı için hastalar iyot tedavisi için Diyarbakıra gidiyor. Enterasan olan iyotu ücretsiz Diyarbakır' da alan hastalar Sintigrafi çekimi için F.Ü.Hastanesine geldiğinde 90 tl' de özel çekim ücreti alınıyor. Devletin hastanesinde devletin sintigrafi,MR,Ultrason ve Tomografi cihazı özel muayene sınıfına dahil edilerek sırf hastaneye ve Radyoloji,Nükleer Tıp hocalarına özel ücret kazandırmak için kullanılmamalıdır.
Cumhurbaşkanımızın Sağlıkta Dönüşüm Projesinde Kamu Hastanelerinde vatandaşın ücretsiz ve kaliteli hizmet alabilmesi hedeflenmiş ve başarılı olmuştur. Bıçak parası yasaklanmasına rağmen Üniversite Hastanelerinde hastalardan elden para alan hocaların olduğu söyleniyor.
Diyarbakır, Erzurum, Samsun,Kütahya' da ücretsiz iyot tedavisi yapılırken neden F.Ü.Hastanesinde 1.800 ile 3.500 tl arasında hastalardan hastaneye hibe adı altında makbuz kesiliyor.Buna dur denilmeli, Kamu hastanesi özel hastane mantığı ile işletilmemelidir.

İNSANLARIN HAKKI OLAN DÖNER SERMAYE, NÖBET, İCAP VE MAHSUPLAŞMA ÜCRETLERİ VERİLMİYOR. 

Başkan Karataş, Sağlık Çalışanlarının haklarının verilmediğini,hasta sayısının çoğalması sonucu iş yükünün arttığını ve bu sebeple çalışma şartlarının her geçen gün ağırlaştığını ve Sağlık Çalışanlarının hakkı olan döner sermaye, nöbet,icap ve mahsuplaşma ücretinin verilmediğini  belirterek açıklamasına şöyle devam etti;

"Hastane idaresinin performans ücretlerinde değişikliğe gitmesi sonucu hocaların performans açığını özel ücretli tetkik ve tedavi yoluyla kapatmaya çalışmasını doğru bulmuyoruz.Sırf hastanenin işleyişi ve performans düşüşünü düzeltmeyi özel hastane mantığı ile çözemezsiniz.

Özel ameliyatı, özel muayeneyi ne kadar teşvik ederseniz, belki akademisyenlerin performansını yukarı çekmiş olursunuz ama hastaları sömürmüş olursunuz, kul hakkına girmiş olursunuz. Unutmayalım ki F.Ü. Hastanesi kamu hastanesidir, özel hastane değildir? dedi.

HASTANE HALKI SÖMÜRÜYOR GÖRÜNTÜSÜ VERMEMELİ! 

Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş, Hastanenin bu şekilde işleyişinin halkın sömürüldüğü izlenimi verdiğini iddia ederek açıklamasını şöyle sürdürdü, “ Hastane halkı sömürüyor söylentileri ayyuka çıktı.

Şu an bir hasta özel muayene ücreti ödemeden, özel MR, özel ultrason, sintigrafi gibi tetkikleri yaptırmadan hizmet almada zorluklar yaşıyor ve kaliteli sağlık hizmeti alamıyor.

"SİSTEM KÖTÜYE GİDİYOR"

"Defalarca bu sorunu çözün, sistem kötüye gidiyor" dediklerini aktaran Karataş, tüm çağrılarına rağmen Sağlık Çalışanlarının sesine, yetkililerin kulaklarını tıkadığını savundu.

Başkan Karataş, şu ifadelere yer verdi: "F.Ü.HASTANESİ idaresi Çalışanın alın teri olan döner sermaye, nöbet, icap ve mahsuplaşma ücretini versin.Zor şartlarda hizmet veren Sağlık çalışanları hakkını istiyor. Hasta çok, hakkı olan ücret yok nasıl izah edilir.

Yıllardır hesaplanıp ödenmeyen  ve Sendikamızın gayret ve iteklemesiyle sadece 2018 yılı yapılan mahsuplaşmanın 2012-2017 yıllarını ihtiva eden miktarı ödenmemiştir.

Geçmiş yıllara ait mahsuplaşmanın şimdiye kadar yapılmaması hakkında ihmali olan ve görevini kötüye kullanan Döner Sermaye Müdürü ile Bütçe Tahakkuk Yetkilileri hakkında hastane idaresi yasal işlem yapmamış ve hesap sormamıştır.

Sağlık Çalışanlarının önceki yıllara ait alacakları yasal faiziyle verilmeli ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasını bekliyor ve takip ediyoruz.

Hasta sayısının her geçen gün arttığını gururla açıklayan idareciler Sağlık çalışanlarının sırtından hastaneyi çalıştırmayı bıraksınlar. Sağlık çalışanları hakkını istiyor.

Hastaneye hastaların özel tetkik ve tedavi ücretleriyle nakit para akışı hızlanmış hastanenin işleyişini bu yolla devam ettirmek isteyen idareciler vatandaşları zor duruma düşürmemelidir. Sağlık Çalışanları hastane bütçesini idare etmek zorunda değildir. Kış ayına girdiğimiz bugünlerde doğalgaza gelen%30'luk zamla mücadele etmeyi kara kara düşünen Sağlık Çalışanları birde döner sermayesini, icap, nöbet ve yıllardır verilmeyen mahsuplaşma alacaklarını alamayınca ne yapacak. Zaten%3 ve%4'lük aldığı komik maaş zammıyla geçinmeye çalışan Sağlık Çalışanları kara kara düşünmeye başladı. F.Ü. Hastanesi idaresinin acil olarak nöbet, icap ve mahsuplaşma ücretlerini ödemesini ve geçmiş aylarda kesilen döner sermaye ödemelerinin farkları ile  tam olarak ödenmesini istiyoruz. 

2547 sayılıKanunu'nun "Yükseköğretim Kurulunun görevleri" başlıklı 7'nci maddesine göre Yükseköğretim Kurulunun, üniversitelere tahsis edilen kaynakların, etkili bir biçimde kullanılmasını gözetim ve denetim altında bulundurma ve yükseköğretim kurumları arasında koordinasyon görevi bulunduğundan YÖK'ü göreve davet ediyoruz" dedi.

kamuexpress.com
Bu haberin tüm hakları kamuexpress.com'a aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER