SON EKLENENLER

KAMUDA ÇALIŞAN İŞÇİLER DİKKAT!

Kamuda çalışan işçiler dikkat!
12 Ocak 2019 21:10

Soru: Ben bir kamu kurumunda işçi kadrosunda çalışmaktayım. Acaba ben kendi adıma işyeri açabilir miyim? İşyeri açarsam yanımda sigortalı kişi ya da kişiler çalıştırsam bana bir katkısı ya da zararı olabilir mi? Maaşımdan vergi kesintisi yine yapılır mı, yoksa esnaflığımdan dolayı az vergi mi öderim?

İŞ SÖZELEŞMESİNE DİKKAT EDİN

Cevap: İş sözleşmesinde ve işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi varsa orada; çalışan işçinin başka bir iş yapma yasağı varsa kendi adınıza işyeri açamazsınız. Adınıza işyeri olması ancak sözleşmenizde 'işyeri açamaz' diye bir ibare varsa size sorun olur ve sözleşme feshine kadar gider.

ENGEL YOKSA BİLDİRİM GEREKİR

Buna engel bir durum olmaması halinde işçi tarafından işyeri açılması halinde bu durumun vergi ve SGK bakımından farklı sonuçları olabileceğinden, işyeri açıldığı personel ya da muhasebe birimine bildirilmelidir.

SİGORTALILIK DURUMU DEĞİŞİR Mİ?

Ama bu yeni işyerinin mevcut işi olumsuz etkilememesi ve işçinin işini aksatmaması gerekir. SSK'lı çalışan kişi, kendi hesabına işyeri açarsa, SSK'lılık durumu devam eder ve kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a geçmek zorunda değildir. Ayrıca, kişinin SSK'lı olarak çalışıyorken Bağ-Kur'lu olarak işyeri açması Bağ-Kur primi de ödemeyeceğinden dolayı, daha avantajlı durumda olmasını sağlayacaktır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Soru: Sigortam Mart 2000'de yapıldı. 1979 doğumluyum. Hesaplamada 60 yaşında emekli olacağım çıkıyor. Askerlik borçlanmasını ödersem emeklilik yaşım düşer mi?

Cevap:Askerlik yaptığınız tarih işe girişinizden önce ise ödeyeceğiniz askerlikle girişinizi 09.09.1999 tarihinden önceye çekerek 58 yaşa tabi olabilirsiniz. Bu durumda 5975 prim günü tamamlayarak 58 yaşınızın dolacağı 2037 yılında emekli olabilirsiniz.

Ali Şerbetçi

TAKVİM

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
Doğan şahin
1995 ağustosunda ssk girişim 02 01 1972 doğumluyum ne zaman emekli olurum
SON EKLENEN HABERLER