SON EKLENENLER

KORKUTAN GERÇEK

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı işsizlik rakamları açıklandı.Türkiye genelinde işşiz sayısı 2017 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 119 bin kişi artarak 3 milyon 443 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise geçen yılın aynı ayına göre değişim göstermeyerek yüzde 10.7’de kaldı. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı da değişim göstermeyerek yüzde 13 oranında gerçekleşti. Bu yılın başında Çalışma Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği istihdam seferberliğine rağmen genç nüfusta işsizlik artış gösterdi. İşsizlik oranı 1.3 puanlık artış ile yüzde 21.1 seviyesine çıktı.  
18 Ekim 2017 08:12

TÜİK temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. İşsiz sayısı 2017’nin Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 119 bin kişi artarak 3 milyon 443 bin kişi oldu. Çalışma Bakanlığı’nın yürüttüğü istihdam seferberliğine rağmen genç nüfusta işsizlik arttı.Bunun ciddi tehlike yarattığını belirten sektör temsilcileri, üretimi ve ihracatı artırmak gerektiğini belirtiyorlar.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, istihdam desteklerine rağmen genç işsizliğinin artış gösterdiğini söyledi. Genç işsizliği Türkiye’de yükseldiğini ve yüzde 26,7 seviyesine çıktığını dile getiren Çetin, “Bu ciddi tehlike. İstihdam desteği veriliyor ama bunun kalıcı hale getirilmesi lazım. Kalıcı hale getirilmesi için de üretimi ve ihracatı artırmamız lazım. Bu ikisi artmadığı sürece istihdam desteklerinden sonra eski rakamlara döneriz” dedi.

ANTALYA’DA İŞSİZ ARTAR

Ocak-temmuz ayları arasında Antalya’da 175 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeden Çetin, “Yeni istihdam edilen kişiler genelde turizm sektöründeler. İstihdam rakamları turizme dayalı olduğu için bu aydan sonra düşüşe geçer. Ümidimiz bu desteklerden faydalanıp rakamların aşağıya gitmemesi” dedi.

DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da, “15-24 yaş arası gençlerimizin ise yüzde 21 işsiz, her 5 gençten birinin işi yok. Gençlerde işsizlik oranının yüzde 1.3 puan artması üzerinde düşünmemiz gereken bir durum. Her 3 genç kadından biri hem işsiz hem de eğitimsiz. Çalışanların yüzde 35’i ise kayıt dışı” dedi.  

TARIM DESTEKLENMELİ

Birinci ve ikinci çeyrekte ilan edilen büyümenin işe ve iş gücüne yansımadığını belirten Ali Çandır, şöyle konuştu: “Kaygımızı artıran sadece işsizlik oranındaki artış değil. İşsizlikle tarım dışı işsizlik oranlarının uzun süredir değişmemesi, katılaşması Ne gelişmiş ne de gelişmekte olan ülkelerde böylesine düşük ve katılaşmış bir istihdama katılım oranı bulunuyor.” Sistemin girişimci odaklı öğrenci yetiştirmeye odaklaması gerektiğini kaydeden Çandır, “Genç işsizlerin girişimci olmasını sağlayacak kolay, erişilebilir fonlar yaratılmalı ve bu alanda hizmet verecek bir yapılanmaya gidilmeli. Tarım desteklenmeli, üretim odaklı tarım politikası izlenmeli” dedi. 

POZİTİF AYRIMCILIK

Antalya Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Başkanı Figen Sayın da rakamlarda gençlerin ve kadınların dikkati çektiğini belirterek, bu iki gruba pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini söyledi. Geçmiş dönemlerdeki krizlerde en çok işten çıkanların kadın olduğunu kaydeden Sayın, şöyle dedi: “Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu kadın komisyonu bir çalışma yaptı. Son 5 yılda 1 milyon 112 bin kadının istihdamdan çıktığı tespit edildi. Kadınlar özellikle yaşlı ve çocuk bakımı nedeniyle işten çıkıyorlar. Devletimizin sosyal devlet anlayışıyla bu konuda desteklemeler yapması gerekiyor.”

5 GENÇTEN 1’İ İŞSİZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak da konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, genç işsizliğindeki artışa dikkati çekti. Üniversite mezunu işsiz sayısının bir ayda 103 bin artarak, 1 milyon 35 bine ulaştığını belirten Budak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Her 5 gençten biri işsiz, her 4 gençten biri ne çalışıyor, ne eğitim görüyor. Temmuz’da yüzde 19.8 düzeyinde olan genç işsizlik yüzde 21.6’ya çıktı. Ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı yüzde 26.7’ye yükseldi. Bu oran genç kadınlarda yüzde 37.1’e kadar çıkmış durumda. Kadın istihdamı da yüzde 14’ten yüzde 14.6’ya yükselmiş. Bu tablo gösteriyor ki, AKP’nin sözde büyümesi, kadınlara, gençlere iş yaratamıyor, halkın sofrasına uğramıyor. Büyüme sözde, işsizlik gerçek.”

Pelin GEL

 

HÜRRİYET

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER