SON EKLENENLER

MİGREN İHMALE GELMİYOR!

Parfüm kokusu ve çikolata migren ağrısını tetikliyor Kadınlarda daha çok görülen migren ihmale gelmiyor. Migren tipi baş ağrılarının yüzde 60'ı, başın tek bir tarafında görülüyor.
04 Eylül 2019 08:48

Ağrıya zonklama eşlik ediyor. Bulantı ve zaman zaman kusma da şikayetler arasında yer alıyor. Bu ağrı, ataklar halinde seyrediyor ve 4 ila 72 saat arasında ortaya çıkıyor. Hastalarda görme bulanıklığı, ışıktan ve sesten rahatsız olma görülüyor. Uzmanlar, parfüm kokusu hatta çikolatanın bile ağrıyı tetiklediğini söylüyor. Tedavi yöntemleri hakkında bilgilendiriyor.

Baş ağrısı günümüzde pek çok insanın yakındığı sağlık sorunları arasında bulunuyor. Dayanılmaz ağrıya neden olan migren hayatı kabusa çeviriyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Nurettin Varolgüneş, bu hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor.

BULANTI EŞLİK EDER
Migren tipi baş ağrılarının yüzde 60'ı, başın tek bir tarafında görülüyor. Ağrıya zonklama eşlik ediyor. Bulantı ve zaman zaman kusma da şikayetler arasında yer alıyor. Bu ağrı, ataklar halinde seyrediyor ve 4 ila 72 saat arasında ortaya çıkıyor. Hastalarda görme bulanıklığı, ışıktan ve sesten rahatsız olma görülüyor. Fiziksel aktivite ve baş hareketleri bu atakları tetikliyor.

KALİTELİ UYKU ŞART
Migren, genetik geçişli bir hastalık olarak kabul ediliyor. Stres, hava kirliliği, depresyon, uykusuzluk ve beslenme bozuklukları da migreni tetikleyebiliyor. Yüksek ve devamlı gürültü, parfüm kokusu, çikolata, kabuklu kuruyemiş ve lodos migren ataklarını tetikliyor.

KADINLARI ETKİLİYOR
Yapıları gereği kadınlar çevresel faktörlerden daha çabuk ve fazla etkileniyor. Bu durum, migren riskini de artırıyor. Menopozdaki kadınlarda migren krizleri seyrekleşiyor.

YENİ YÖNTEM BOTOKS
Bir ay içinde hastanın atak sayısı 4'ü geçiyorsa o zaman sadece migren atağını önlemeye yönelik ilaçların kullanılması gerekiyor. Kişi ayda 2-3 ataktan az migren krizi geçiriyorsa koruyucu tedavi gerekmeyebiliyor. Koruyucu tedavide ilaçlar her gün alınıyor. Migrende botoks, akupunktur, kronik ağrılarda doku masajı, magnezyum ve bazı bitkisel ilaçlar alternatif tedaviler de uygulanıyor.?

TEDAVİYİ AKSATMAYIN
Migren tedavisinde, ağrıyı tetikleyici faktörlerin azaltılması amaçlanıyor. Ağrıyı tetikleyici faktörleri azaltmak, sinir sistemindeki hassasiyeti ve ağrı sırasında ortaya çıkan damar ve damar çevresindeki olayları baskılıyor. Tedavi, koruyucu ve akut atak olmak üzere ikiye ayrılıyor. Hastanın ağrıları ayda bir-iki kez görülüyorsa sadece akut atak tedavisi uygulanıyor. Akut ağrı atağı tedavisinde basit ağrı kesiciler, ergotaminli ilaçlar ve triptanlar kullanılıyor. Atak sırasındaki bulantı için de anti emetik grubu bulantı giderici ilaçlar veriliyor. Ağrı kesicilerin atağın başında alınması gerekiyor.?

.

TAKVİM

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER