SON EKLENENLER

ÖĞRENCİLER VE YENİLİKÇİ FİKİRLER İÇİN TÜBİTAK'TAN DUYURULAR

Projeleri, söyleşileri ve destekleri yakından incelemek ister misiniz? Bu yazımızda, bilim ve teknoloji deyince Türkiye'de akla gelen ilk kuruluş olan TÜBİTAK'tan güncel haberleri ve gelişmeleri sizlerle paylaşacağız. Peki nedir bunlar? Gelin hep birlikte bir göz atalım.
23 Haziran 2019 07:51

Başarılı öğrenciler doğrudan üniversiteye!

Üniversiteye girmek gerçekten zorlu bir iş. Öğrencilerin uzun zaman ayırması, emek harcaması, odaklanması ve herşeyden önemlisi aile desteğini hissetmesi şart. Başarılı öğrenciler için de tüm bu kısıtlar geçerli. Başarılı öğrencilerin üzerindeki yükü hafifletmek amacıyla yola çıkan TÜBİTAK, olimpiyatlarda üstün başarı gösteren öğrencilerin üniversitelere sınavsız geçebilmesini veya sınavda ek puan alabilmelerini sağlıyor. Ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarında başarı elde eden öğrencilerin yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı ve ek katsayı uygulamasından faydalanmasına yönelik başvurular başladı. Başvurular Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığına çevrimiçi yapılabiliyor. Son tarih 3 Temmuz. Eğer size uyuyorsa sakın kaçırmayın. Detaylar web sitesinde..

Yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesi artık çok kolay!

Günlük hayatta birçok problem ile karşılaşıyoruz ve birilerinin bu problemi çözmesini bekliyoruz. Bazılarımız ise problemleri çözmeye talip oluyor, ki bu kişilere girişimci deniyor. Fikirlerini hayata geçirmek için ihtiyaçları olan maddi kaynağı bulmakta zorlanan girişimcileri TÜBİTAK destekliyor. BİGG programı tam da bu iş için tasarlanmış. Eğer sizin de bir fikriniz ve 200 bin TL'ye ihtiyacınız var ise 31 Temmuz'a kadar başvurmayı unutmayın. Başvurular doğrudan TÜBİTAK'a değil uygulayıcı kuruluşlara yapılıyor. Uygulayıcı kuruluşların listesine ve tüm detaylara ilgili duyurudan ulaşabilirsiniz.

YÖK 100/2000 bursiyerlerine ek burs imkânı!

Eğer Türkiye'de Doktora yapıyorsanız YÖK'ün 100/2000 Doktora Bursunu muhakkak duymuşsunuzdur. "Ülkemizin ihtiyacı olan 100 alanda, 2000 öğrencinin desteklenmesi" amacıyla oluşturulan bu programa geçtiğimiz günlerde bir katkı da TÜBİTAK'tan geldi. YÖK 100/2000 bursiyerlerine TÜBİTAK'ın 2211 kodlu Yurt İçi Lisansüstü Burs Programı'nda ek çağrısı açıldı. Bu çağrı kapsamında TÜBİTAK tarafından tanımlanmış başarı ölçütlerinden en az ikisini yerine getirebilen YÖK 100/2000 bursiyerleri çift burs alma imkânına sahip olacak ve burs ödemeleri TÜBİTAK tarafından aylık 4.500 TL'ye tamamlanacak. Evet şaka değil, aylık 4.500 TL! Harika, değil mi? Detaylar programın sayfasında..

TÜBİTAK destekli projelere kolayca ulaşın!

Araştırma yapmadan önce çevremizde neler olduğunu merak etmiyor musunuz? Sizden önce hangi projeler destek almış ve literatüre ne gibi katkılar yapmışlar? TÜBİTAK, ülkemizdeki araştırma altyapısına katkı sağlamak amacıyla, Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) bünyesinde, 1965 yılından günümüze kadar sonuçlanmış olan 17.808 adet projenin sonuç raporunun tam metinlerini yayımladı. Desteklenen tüm projelerin sonuç raporlarına ulaşılabilmekte ve raporlara ilişkin proje no, başlık, yürütücü/araştırmacı/danışman adı, yıl ve anahtar kelime bazında tarama yapılabilmekte. Tam da bu siteden..

Canınız mı sıkılıyor? Buyurun, bilim söyleşileri başladı!

Merak etmek, bilimsel motivasyonun temeli. Ancak, soruların cevaplarını uzmanlardan duymak, onların tecrübelerini dinlemek ve alandaki son çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. TÜBİTAK Bilim Söyleşileri adı altında, bilim insanlarını öğrencilerle buluşturarak toplumda bilim farkındalığını ve popüler bilim okuryazarlığını artırmayı hedefleyen etkinlikler düzenliyor. Bu etkinlikler çerçevesinde temel bilimler, sosyal bilimler, teknoloji, mühendislik, sanat ve tasarım konularında farkındalık oluşturmak; hedef kitlenin bilimsel konuları, kavramları ve süreçleri alanında uzman bir konuşmacının deneyimlerinden yola çıkarak anlamasına imkân sağlamak amaçlanıyor. Çeşitli üniversitelerden konuşmacı olmak isteyen 449 öğretim üyesi ve etkinliğe ev sahipliği yapmak isteyen toplam 205 kurum başvurdu bile. Mayıs ayından Ağustos ayına kadar toplamda 124 etkinlik yapılacak. Bu etkinliklere Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar, bilim ve sanat merkezleri ile Bilim Merkezleri ev sahipliği yapacak. Etkinliklere dinleyici olarak katılabilirsiniz. Ancak, konuşmacı olmak için bir sonraki başvuruları beklemelisiniz (Eylül). Bu heyecana ortak olun! Detaylı bilgi webte.

İcat çıkardılar!

Nobel alan Prof. Dr. Aziz Sancar, "Türkiye için bu kadar önemli olduğunu bilseydim 2 misli çalışır ve 20 yıl önce alırdım bu ödülü." diyor. O ödül hepimizi gururlandırmakla kalmadı, bu ülkeden tekrar dahîler çıkacağına dair gençlerin umudu oldu, onlara örnek oldu. Hepimiz Türkiye'den yeni Nobel ödülleri çıksın istiyoruz. İşte bu amaçla gerçekleştirilen sayısız çalışma var. En günceli Deneyap Teknoloji Atölyeleri.. Geleceğin teknoloji yıldızı olmayı hedefleyen 5 bin 493 genç, Deneyap Teknoloji Atölyeleri Projesi kapsamında hünerlerini sergiledi. 17 Mart'ta yapılan yazılı sınav sonrasında başarılı olan genç araştırmacılar 5 Mayıs'ta da uygulamalı sınava girdiler. Geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek öğrencileri ortaya çıkaracak olan Deneyap, gençleri Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayan, üretken, yenilikçi bireyler olma yolunda destekleyecek. Deneyap eğitim modeli, öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanmalarına yönelik olarak tasarlanmış. Bu yönüyle birçok yarışmadan ve programdan ayrılıyor aslında. Bunların yanı sıra, ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençler, Tasarım-Üretim, Robotik-Kodlama, Elektronik Programlama, Yazılım Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi alanlarda eğitimler alacakmış. İcat çıkarmaları için gençlere hep destek, tam destek! Kutluyoruz.

En girişimci ve yenilikçi üniversite açıklandı!

Her üniversite kendisinin en önde olduğunu veya önlerde olduğunu savunuyor. Delil olarak da ulusal ve uluslararası bazı göstergeleri gösteriyorlar. Sıralamada kimin önde olacağına elbette ki kullanılan kriterler ve ağırlıkları karar veriyor. Ortalıkta dolaşan bir sürü liste ve sıralayıcı kuruluş elbette ki kafa karışıklığına yol açıyor, çünkü birisinde ilk 10'a giren bir üniversite, diğer sıralamada ancak ilk 50'de kendisine yer bulabiliyor. Tam da bu noktada, üniversitelerin yalnızca "girişimcilik ve yenilikçilik" performansları dikkate alınarak 1 milyon hücrelik veri seti ve 9 aylık yoğun bir çalışmayla TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi" araştırmacılara ve öğrencilere yardımcı olabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi ve üniversitelerimizin aralarında bulunduğu 247 kurumun katkısıyla oluşturulan bu endekste üst sıralarda kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. 2017 yılında Sabancı Üniversitesi birinci iken, bu yıl açıklanan 2018 yılı endeksinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin liderliğe yükseldiği görünüyor; Sabancı ise üçüncü sıraya gerilemiş durumda. İkinci ise İstanbul Teknik Üniversitesi olmuş. Üniversite tercihlerinde idealist öğrencilere de faydası olabilecek bu çalışma yurt içinde ve yurt dışında bir çok kişi ve kuruluş tarafından takip ediliyormuş. Birinciliğinden ötürü ODTÜ'yü kutluyoruz. Sıralamanın devamı ve ele alınan kriterler için buyrunuz.

Tebrik etmek zamanıdır şimdi..

6. Balkan Matematik Olimpiyatı 30 Nisan - 5 Mayıs 2019 tarihlerinde Kişinev/Moldova’da düzenlendi ve 6 öğrenci ile temsil edildiğimiz olimpiyatta öğrencilerimiz 2 Altın, 2 Gümüş, 2 Bronz madalya kazandı. Ülkemizi temsil eden öğrenciler Halil ÖZKAN ve Hakan KARAKUŞ ALTIN madalya, Halil Alperen GÖZETEN ve Ozan KAYMAK GÜMÜŞ madalya, İbrahim Suat EVREN ve Enes ÖZDEMİR BRONZ madalya aldı. 36. Balkan Matematik Olimpiyatı’nda Ülkemizi temsil eden Matematik Olimpiyat Takımı öğrencilerimizin tamamı madalya alarak hepimizi gururlandırdı. 

Diğer yandan, 20. Asya Fizik Olimpiyatı 5-13 Mayıs 2019 tarihlerinde Adelaide/Avustralya’da 23 ülkeden 184 öğrencinin katılımıyla düzenlendi ve öğrencilerimiz 3 Bronz madalya ve 2 Mansiyon derecesi kazandı. Ülkemizi temsil eden öğrenciler Yunus Emre PARMAKSIZ, Alkın KAZ ve Berkin BİNBAŞ BRONZ madalya, Mert ÜNSAL ve Kutay AKIN MANSİYON derecesi aldılar. 20. Asya Fizik Olimpiyatı’nda Ülkemizi temsil eden Fizik Olimpiyat Takımı bu yıl geçmiş yıllara kıyasla daha az madalya verilmesine rağmen yine ödüllerle dönerek başarılarına bir yenisini ekledi.

Son olarak, ABD’nin Phoenix kentinde 12-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında düzenlenen ve 80’den fazla ülkeden 1100’ün üzerinde projeleriyle 2000’e yakın öğrencinin yarıştığı INTEL ISEF Proje Yarışması’na ülkemiz adına 8 projeyle katılım sağlanmış ve bu projeler arasında 3 proje yarışmadan ödül alarak döndü. Musa Sadık ÜNAL adlı öğrencimizin Yazılım alanında hazırlamış olduğu “Görme Engelli Bireyler İçin Sesli ve Hissedilebilir Resim Okuma Sisteminin Geliştirilip Prototipinin Üretilmesi” isimli proje Dördüncülük, Zeynep DİKLE ile Arda MAVİ adlı öğrencilerimizin Yazılım alanında hazırlamış olduğu “Sesgoritma” isimli proje Dördüncülük ve Berk Alaattin BEKTEMUR ile Aslı DOĞU adlı öğrencilerimizin Coğrafya alanında hazırlamış olduğu “Coğrafya Öğretiminde "Stem - Kodlama" Örneği: Mobil Meteoroloji İstasyonu Ve Milli Rasat Bankası” isimli proje ile American Meteorological Society (AMS) tarafından verilen Özel Ödül Kategorisinde Birincilik kazandı.

Aferin size çocuklar... Buralarda olun, size ihtiyacımız var.

TÜRKİYE ZEKA VAKFI

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER