SON EKLENENLER

POLİS SANILARAK BIÇAKLANAN PTT DAĞITICISI, NAKDİ TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

Polis sanılarak bir uyuşturucu müptelası tarafından bıçaklanan Dağıtıcı, polis ve asker gibi nakdi tazminat alabilir mi?
12 Haziran 2018 09:15

SORU: Merhaba. İyi çalışmalar.. Ben PTT Genel Müdürlüğü bünyesinde 399 sayılı KHK eki (II) sayılı cetvele tabi, Dağıtıcı unvanında görev yapmaktayım.. Ocak ayında görev esnasında, resmi plaka motosikleti kullanırken, kırmızı ışıkta beklerken uyuşturucu madde kullanmış bir şahıs tarafından göğüs bölgemin tam ortasından bıçaklandım. Günlerce yoğun bakımda yattım, ağır bir ameliyat geçirdim.. Hayatı tehlikem günlerce devam etti. Bir kaç defa kalbim durdu..

Ayrıca şahıs ifadesinde beni polis sandığını, beni polis sanarak tepki olarak bıçaklandığını söylemiştir.. Polis ve askere verilen nakdi tazminat gibi bir başvuruda bulunabilir miyim..Şu an evde raporluyum. Vazife Malulu için şartlar hakkında bilgi almak istiyordum, sağlık kurulunda raporun bir derecesi var mıdır. Teşekkür ederim..

CEVAP: Vazife malullüğü hangi hallerde olur? Konusunu geçmiş olsun dileklerimizle beraber konuyu memurlarla ilgili Kanun hükümleri kapsamında değerlendirmekteyiz.

Hem 2008 yılı Ekim ayından önce göreve başlamış memurlar, hem de daha sonra göreve başlamış memurların vazife malullüklerinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 47 hükmü uygulanır.

Madde 47 hükmünün içeriğine göre memur görevini yaptığı sırada veya vazifeleri dışında idarelerince görevlendirildikleri herhangi bir kamu idaresine ait başka işleri yaparken bu işlerden veya kurumlarının menfaatini korumak maksadıyla bir iş yaparken ya da idarelerince sağlanan bir taşıtla işe gelişi ve işten dönüşü sırasında veya işyerinde meydana gelen kazadan doğmuş olursa vazife malulu olur.

Ayrıca, vazife malullüğü verilen sosyal haklar açısından farklı olmaktadır. Yani memur normal görevini yaparken mi, yoksa terör sonucunda mı, iş güvenlik ve asayişin sağlanması sırasında mı malul olduğu vazife malullüğü durumlarını belirleyen değişik kanunlara göre değerlendirilir. Bu hususlar 5510 sayılı Kanun Madde 47 hükmünde, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirlenmiştir.

Nakdi Tazminat Kanunu kapsamına hangi durumlar girmektedir:

İçgüvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki veya trafik ve yol güvenliğini sağlamak konularında görevlendirilen:

-Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelini,

-Silahlı Kuvvetler mensuplarını,

-Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarını,

-Çarşı, mahalle ve kır bekçilerini,

-Orman memurları ve personeli ile Gümrük Muhafaza memurlarını,

-Güven ve asayişi ihlal eden eylemlere ve kaçakçılığa ilişkin olayların soruşturma ve kovuşturma işlemlerini yürüten adli ve askeri hakimleri, Cumhuriyet savcı ve yardımcılarıyla askeri savcı ve yardımcılarını;

-Güven ve asayişi ihlal eden eylemler ile kaçakçılığa ilişkin eylemlerin önlenmesine yönelik görev yapan mülki idare amirlerini;

-Tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakilleri ile ceza ve tutukevlerinin iç ve dış güvenliğini sağlamakla görevli bulunan personeli;

-Güven ve asayişin korunmasında hizmetlerinden yararlanılması zorunlu olan ve yetkililerce kendilerine bu amaca yönelik görev verilen kamu görevlileri ve sivilleri;

-İç güvenlik ve asayişin korunmasında veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki ile ilgili olarak güvenlik kuvvetlerine kendiliklerinden yardımcı olmuş ve faydalı oldukları yetkililerce tevsik edilmiş şahısları;

-Devlet güçlerini sindirme amacına yönelik olarak yapılan saldırılara maruz kalan kamu görevlilerini;

-Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatında bulunan ve 24/2/2000 tarihli ve 4536 sayılı Denizlerde ve Yurt Yüzeyinde Görülen Patlayıcı Madde ve Şüpheli Cisimlere Uygulanacak Esaslara İlişkin Kanunda tanımlanan patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemlerinde görevlendirilenleri;

-Yukarıdaki bentlerde sayılanların yaptıkları görevler veya yardımlar sebebiyle saldırıya maruz kalan eş, füru, ana, baba ve kardeşlerini; kapsar.

Bu kapsamda;

1- Vazife malulü olmak için memurun öncelikli olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca malul olduğunun tespiti gerekir.

2- Sonrasında, memurun yaralanmasının, engelli hale gelmesinin ne şekilde olduğunun, yani yaralanmasının, engelli hale gelmesinin görevinin sebep ve tesiriyle meydana gelip gelmediğinin belgelerle tespit edilmesi gerekir.

3- Bütün bunlar kabul olduğunda da vazife malullüğü dereceleri bulunur, malullük dereceleri bulunmaz, bu vazife malullüğü derecesinin tespitini de yine Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tespit eder.

Sonuç değerlendirmesi;

Durumunuz hakkındaki olayla ilgili resmi belgeler (olayla ilgili belgeler, sağlık durumunuzla ilgili belgeler vb. gibi) var ise bütün bunlarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmenizi tavsiye edebiliriz. Ancak, durumunuzun yukarıda yer verilen maddeler kapsamına girmediği tarafımızca düşünülmektedir.

MEMURLAR.NET

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER