SON EKLENENLER

SENDİKADAN İHRAÇ EDİLENLER İADE EDİLMELİ

24 Mayıs 2018 06:05

Sendika Üyeliği Bakımından: Sendikalaşma,sanayileşme süreci sonucunda ülkemize 1970’li yıllardan sonra işçiler için,1990’lı yıllardan sonra ise kamu görevlileri için gelmiştir. Uluslararası hukuk bakımından AİHS madde 11’de düzenlenmiştir. Sözleşmenin ilgili maddesinde herkesin barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma özgürlüğünden bahsedilmiş,bu özgürlüklerin korunabilmesi amacıyla sendika kurulabileceği belirtilmiştir.  

İç hukukumuzda ise 4688 sayılı ve 25/06/2001 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanununda düzenlenmiştir. Bu kanunun 6. Maddesinde kuruluş işlemleri belirtilmekte olup aynı madde içerisinde şartların varlığı ile ilgili Valilikçe mahkemeye başvurulup sendikanın mahkemece kapatılacağı öngörülmüştür. Yani sendika üyeliğinin terör örgütü üyeliğiyle bağdaştırılmayacağı apaçık ortadadır.  

Kamuoyunda yer alan bilgilere göre bazı sendikaların DHKP/C veya PKK gibi terör örgütleri ile organik bağları olduğu iddia edilmesine rağmen bu sendika üyelerinin terör örgütü üyeliğinden yargılanmamış ve kamu görevinden ihraç edilmemiş olmaları da dikkat çekicidir.

Dolayısıyla 4688 sayılı kanunun 20. Maddesinde düzenlenen “yasaklar” kısmında da sendika faaliyetlerinin Anayasa da belirtilen Cumhuriyetin nitelikleri ve demokratik esaslara aykırı olmayacağı belirtilmiştir.

Böylece ilgili kurumların kurulması ve faaliyet göstermesine izin verdikleri bir sendikaya üye olmak suç olmaktan ziyade bir şüphe bile oluşturamaz. Çünkü ilgili kanunca yasak faaliyette bulunan sendikaların mahkemece kapatılacağı belirtiliyor, üyelerinin cezalandırılacağı değil…

Zaten sendika üyeliği sebebiyle gözaltına alınmış olan birçok kamu görevlisi ya takipsizlik aldılar ya da beraat ettiler. OHAL Komisyonunda da bu isnatla ihraç edilmiş Kamu Görevlilerinin göreve iade edileceklerini düşünüyorum.

FATİH ALKAN
 

kamuexpress.com
Bu haberin tüm hakları kamuexpress.com'a aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER