SON EKLENENLER

VERGİ MÜFETTİŞLERİNE İLİŞKİN BAZI DÜZENLEMELER DEĞİŞTİ

Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarına ilişkin çeşitli düzenlemelerin yer aldığı “Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği” ile “Vergi Denetim Kurulu Performans Değerlendirme Sistemi Yönetmeliği”nde bazı değişiklikler yapıldı.
24 Mart 2017 08:32

Bugün (24 Mart 2017) yayımlanan Yönetmeliklerle yapılan değişikliklerden bazıları şöyle:

**Vergi Müfettiş Yardımcılarının, birinci yılın sonunda performans değerlendirmesine göre başarısız sayılmaları durumunda, Vergi Müfettiş Yardımcılığı ile ilişiklerinin kesilmesi uygulaması kalktı.

**Vergi Müfettiş Yardımcılarına yetki verilmesi için gerekli 18 aylık sürenin hesabında, analık izinleri ile resmi sağlık kurulu raporuna göre verilen sıhhi izinler de dikkate alınmayacak.

**Yetki sınavında iki defa başarısız olanların Vergi Müfettiş Yardımcılığı ile ilişiklerinin kesilmesi uygulaması kalktı.

**Yeterlik sınavına girecek Vergi Müfettiş Yardımcılarında aranan 3 yıllık hizmet süresinin hesabında, analık izni süreleri dikkate alınmayacak.

**Vergi Müfettiş Yardımcılığı ile olan ilişkisi daha önce; birinci yılın sonunda performans değerlendirmesine göre başarısız olduğu için veya yetki sınavında başarısız olduğu için kesilmiş olanların Vergi Müfettiş Yardımcılığı giriş sınavına yeniden girmesi mümkün olabilecek.

**24 Mart 2017 tarihinden önce yapılan ikinci yetki sınavında da başarılı olamayan Vergi Müfettiş Yardımcıları, bir kez daha yetki sınavına girebilecek. Bunlardan halen başka kadrolarda görev yapanlar, bir ay içinde başvurmaları halinde Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrosuna atanacak.

**Vergi Başmüfettişliği kadrolarına atanmada performans şartının aranmasında, 2012 yılı için yapılan performans değerlendirmesinden başarısız olan Vergi Müfettişleri bakımından, 2012 yılı performans değerlendirmesi sonuçları dikkate alınmayacak.

**Vergi Müfettişlerinin ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının mesleki yeterlik ve yetkinliklerinin objektif, nesnel ve mukayeseli bir şekilde değerlendirilmesi için performans değerlendirme sisteminin oluşturulması ve yönetimine ilişkin usul ve esaslarda bazı değişiklikler yapıldı.

VERGİ DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan “23, 29 ve 35 inci maddeleri” ibaresi “35 inci maddesi” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “24 üncü” ibaresi “22 nci” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29 – (1) Vergi Müfettiş Yardımcıları, mesleğe girişlerinden itibaren fiilen on sekiz ay çalıştıktan sonra, Başkanlıkça tespit edilen bir tarihte yetki sınavına tabi tutulurlar. On sekiz aylık sürenin hesabında eğitimde geçen süreler de dikkate alınır. Aylıksız izin, analık izni, resmi sağlık kurulu raporuna göre verilen sıhhi izinler fiilen çalışılan sürenin hesabında dikkate alınmaz.

(2) Yetki sınavı, Vergi Müfettiş Yardımcılarının görev ve yetki alanlarına giren yürürlükteki mevzuat ve bunun uygulamasına ilişkin mesleğin gerektirdiği niteliklerin kazanılıp kazanılmadığını, performans değerlendirmesi kapsamında, ölçen bir sınavdır. Bu sınavdan başarılı olanlara re’sen inceleme, teftiş ve soruşturma yetkisi verilir.

(3) Yetki sınavı, Başkanlıkça belirlenen esaslar çerçevesinde ve yazılı olarak yapılır. Yetki sınavında başarılı olmak için, sınav oturumlarının her birinden 100 tam puan üzerinden en az 50 puan alınması ve bütün sınav oturumlarından alınacak puanların ortalamasının 65’ten aşağı olmaması şarttır. Yetki sınavında başarılı olamayanlar, en az üç ay süresince bir Vergi Müfettişinin refakatinde çalıştıktan sonra, Başkanlıkça belirlenen bir tarihte yeniden yetki sınavına girerler. Bu sınavda da başarılı olamayan veya özürsüz olarak sınava girmeyen Vergi Müfettiş Yardımcıları, Vergi Müfettişlerinin gözetiminde çalışmalarına devam ederler.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Aylıksız izin, analık izni, resmi sağlık kurulu raporuna göre verilen sıhhi izinler fiilen çalışılan sürenin hesabında dikkate alınmaz.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin geçici 6 ncı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

“Yetki sınavına girme hakkı

GEÇİCİ MADDE 7 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Kurul tarafından yapılan ikinci yetki sınavında da başarılı olamayan Vergi Müfettiş Yardımcılarına bir kez daha yetki sınavına girme hakkı verilir. Bunlardan halen başka kadrolarda görev yapanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde Başkanlığa başvurmaları halinde Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrosuna atanırlar.

Başmüfettişliğe atanma şartında istisna

GEÇİCİ MADDE 8 – (1) Vergi Başmüfettişliği kadrolarına atanabilmek için bu Yönetmelikte yer alan şartlar aranırken 2012 yılı için yapılan performans değerlendirmesinden başarısız olan Vergi Müfettişleri için söz konusu yıl performans değerlendirmesi sonuçları dikkate alınmaz.”

MADDE 7 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

VERGİ DENETİM KURULU PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 11/1/2016 tarihli ve 29590 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Denetim Kurulu Performans Değerlendirme Sistemi Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’te” ibaresi “Ek-1 ve Ek-2’de” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde yer alan “%20'si Ek-2C’de, %35’i Ek-3’te yer alan formlarda” ibaresi “%15’i Ek-2C’de yer alan formda” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “, %25’i Ek-3’te yer alan formlarda” ibaresi “yer alan formda” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “, % 15’i Ek-3’te yer alan formlarda” ibaresi “yer alan formda” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 13 – (1) İlk yetki sınavında başarılı olunması halinde alınan notun %70’i, ikinci yetki sınavında ise alınan notun %50’si, Ek-2C formunda dikkate alınır.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’te” ibaresi “Ek-1 ve Ek-2’de” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “%5’i” ibaresi “%10’u” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin onbeşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye onbeşinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki onaltıncı fıkra eklenmiş ve takip eden fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(15) Bakanlık, Ek-4’te yer alan sınırları %300’üne kadar artırmaya veya %25’ine kadar indirmeye yetkilidir.”

“(16) Girdikleri ikinci yetki sınavında da başarısız olan veya özürsüz olarak sınava girmeyen Vergi Müfettiş Yardımcıları, Vergi Müfettişleri gözetiminde yaptıkları çalışmalardan bu maddeye göre belirlenen puanları alırlar.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “%85” ibaresi “%90” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin geçici 4 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“2016 yılı performans değerlendirmesi

GEÇİCİ MADDE 5 – (1) 2016 yılı için yapılacak performans değerlendirmesinde de bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.”

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin Ek-1’i, ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin Ek-2C’si, ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin Ek-3’ü yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 21 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 22 – Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

MEMURUN YERİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER