SON EKLENENLER

YENİ PAKETLER EKONOMİYİ CANLANDIRACAK

Ekonomiye son bir haftada dört koldan giren finansman kaynağı hem esnafı hem şirketleri yeniden ayağa kaldıracak. Ziraat Bankası'nın 24 aylık vade imkanıyla sunduğu kredi borçlarına ucuz maliyetli yapılandırma fırsatı yoğun talep görürken, Halkbank da, esnaf ve sanatkara kredilerde yıl boyu yüzde 50 faiz indirimi uygulayacak. Eximbank ise, ihracatçıya nakdi kredi ve sigorta desteğini 48 milyar dolara yükseltti. KOBİ Değer Paketi ile 13 banka da küçük işletmelere kolay ve ucuz kredi sağlayacak.
12 Ocak 2019 09:30

Ekonomiyi canladıracak destek paketleri piyasaya can suyu oldu. Kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çekenlere Ziraat Bankası 24 aya kadar vade imkanı sunarak yapılandırma başlatırken, KOBİ Değer Paketi ile yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli işletmelere 13 banka kolay ve ucuz finansman imkanı sağlayacak. Her 100 dolarlık ihracatın 27 dolarlık kısmı destekleme hedefiyle Türk Eximbank tarafından 2019 yılında ihracatçıya sağlanan nakdi kredi ve sigorta desteği de 48,4 milyar dolara yükseldi. Halkbank ise doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere, 1 Ocak-31 Aralık 2019 tarihleri arasında yüzde 50 faiz indirimi uygulayacağını açıkladı.

KREDİ BORÇLARI YAPILANIYOR

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kredi kartı borç kampanyasında detaylar her geçen gün belli oluyor. Henüz kampanyadan faydalanacak kişi sayısı netleşmezken, yapılandırma kampanyasına katılma potansiyeli ise ne kadar büyük bir soruna parmak basıldığına işaret ediyor. Buna göre Türkiye'de toplam 65 milyon 483 bin 891 kredi kartı bulunuyor. Bireysel kredi kartlarında toplam borç 102,4 milyar lira. Bu rakamın 6,5 milyar TL'lik kısımını takibe düşen borçlar oluşturuyor, bu da toplam borcun yüzde 5,7'sine denk geliyor. Bireysel kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı Ekim 2018 itibariyle 2 milyon 485 bin kişiye ulaştı. Kişi başına düşen ortalama kredi kartı borcu miktarı ise 4 bin TL. Her cüzdanda ise ortalama 2,2 adet kredi kartı bulunuyor. Daha önce düzenlemenin henüz yasal takibe alınmamış ancak gecikmeye giren ve toplam borç yerine asgari ödeme yapan kredi kartı borçlularını kapsayacağı belirtilmişti. Ziraat Bankası kredi kartı borçlusuna 24 aya kadar aylık yüzde 1.10, 60 aya kadar aylık yüzde 1.20 faizle bireysel ihtiyaç kredisi kullandıracak.

ESNAFA YÜZDE 50 İNDİRİMLİ KREDİ

Halkbank da esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla, ucuz maliyetli kredi imkanı sunmaya başladı. Önceki yıllarda alınan Bakanlar Kurulu kararlarıyla, Halkbank tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılan bakiyesi 2019 yılına devreden krediler ile 1 Ocak- 31 Aralık 2019 tarihleri arasında bankacılık usul ve esasları çerçevesinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan ESKKK'lar kefaletiyle veya ESKKK'ların kefaleti olmaksızın bankaca doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere, 1 Ocak-31 Aralık 2019 tarihleri arasında yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Yine esnaf ve sanatkarlara makine, ekipman ve demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin TL'ye kadar kullandırılan kredilerden bakiyesi 2019 yılına devreden krediler için yüzde 100 faiz indirimi yapılacak.

KOBİ'LER İÇİN 20 MİLYARLIK PAKET

Bunun yanında KOBİ'ler için hazırlanan yeni kredi paketinin büyüklüğünün 20 milyar TL olacağını açıkladı. KOBİ Değer Paketi ile yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli işletmelere finansman imkanı sağlanacak. İmalat ve ihracat sektöründeki şirketlere azami 1 milyon TL destek verilecek. Hizmet sektöründeki şirketlere azami 500 bin TL destek sağlanacak. Toplam 40 bin işletmeye kredi verilecek. 6 ay ödemesiz kredi için yüzde 1.54 faiz oranı uygulanacak. 13 bankanın kendi inisiyatifiyle ortaya koyduğu KOBİ Değer Kredisi'nin Hazine'ye ise etkisinin olmayacağı belirtildi.

EXIMBANK'TAN 48 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin ekonomisinin büyümesinde en önemli role sahip alanlardan olan ihracatta da yeni yılda destekler sürecek. Türk Eximbank 2018 yılında yüzde 26 olan ihracatı finanse etme oranını yeni yılda yüzde 27'ye yükseltmeyi hedefliyor. Verilecek olan destekle birlikte her 100 dolarlık ihracatın 27 dolarlık kısmı desteklenmiş olacak. 2019 yılında Türk Eximbank tarafından ihracatçıya sağlanan nakdi kredi ve sigorta desteği bu artışla beraber 48,4 milyar dolar olarak gerçekleşecek.
İş dünyası mutlu

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Yaşar Doğan, KOBİ Değer Kredisi'nin ekonomiye olumul etki ve finansman desteği sağlayacağını bildirdi. Doğan, ülkelerin kalkınmışlığı ve zenginliğinin KOBİ'lerin sürdürülebilirliği ve gücü ile bağlantılı olduğunu da vurguladı. Asrın İşadamları Derneği Genel Başkanı Adnan Danışman ise söz konusu paketin KOBİ'lere yüksek katkı vereceğini ifade etti. Danışman, "13 bankanın katılımı ile KOBİ Değer Kredisi destek paketi, işletmelerimize finansman desteği verecek. Bu önemli bir paylaşım hamlesidir" dedi.

Kredi destekleri rahatlatacak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, ülke çapında istihdam ve toplam cironun büyük bölümünü gerçekleştiren KOBİ'lere sunulan kredi imkanlarının ekonomiyi rahatlatacağını söyledi. MÜSİAD Denizli Şubesi olağan genel kurul toplantısına katılan Kaan, gazetecilere açıklamalarda bulunurken, yıl sonu büyümeyi yüzde 3,6 - 3,8 oranında beklediklerini, hükümetin üretimi destekleyen, enflasyonu düşürmeye odaklanan önlemlerinin 2019 yılında sonuçlarını vereceğini ifade etti. Kaan, kredi kartı borçlarının yapılandırılması uygulamasına olumlu baktıklarını da sözlerine ekledi.

Hedefe ulaşmak adına çok önemli

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ihracatçıya yönelik 3,1 milyar dolarlık desteğin hedeflerine ulaşmak adına çok önemli olduğunu aktardı. Gülle, "Türkiye ihracatının önündeki en önemli aşama gerçekten de yüksek teknolojili ve katma değeri yüksek ürünler üretmektir. Bu konuya özel önem verilmesi de sevindirici" dedi. İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ise, KOBİ Değer Kredisi paketinin ticaretin çarklarının takılmadan dönmesini sağlayacağına inandıklarını belirterek, "bu paketi iş dünyası olarak heyecanla karşıladık" diye konuştu.

YENİ ŞAFAK

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER