SON EKLENENLER

YENİ SİTEMDE VİP MAAŞLARA SÜPER ARTIŞ YOLDA

Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kadro, pozisyon ve görevlere atananlar, atandıkları kadro, pozisyon ve görevlerde 657 sayılı Kanunun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeli olarak da çalıştırılabilecektir. Bunun uygulamadaki karşılığı ise kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdamıdır. Bu statüde çalışanların kesintileri kadro maaşları üzerinden ödemesi ise sözleşme üzerinden yapılacaktır.
22 Temmuz 2018 06:39

Şayet kadro karşılık gösterilerek istihdam yapılacaksa hizmet sözleşmelerini, idare adına imzalayacaklar Cumhurbaşkanınca belirlenecektir.

666 sayılı KHK öncesinde Başbakanlık ve bağlı kuruluşlarında kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdamı yapılmaktaydı. Demmek ki yeni dönemde de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kadro, pozisyon ve görevlere atanan genel müdür ve üstü unvanlı personeller kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilebilecektir.

Sözleşme tavanları nasıl belirlenecektir?

Sözleşme taban ve tavan ücretleri; kurum ve kuruluşlar, unvanlar, yapılan hizmetin güçlüğü, sorumluluğu ve riskleri, iş yoğunluğu, çalışma şartları, hizmet yerinin sosyo-ekonomik durumu ve coğrafî özellikleri ile hizmete ve hizmet yerine ilişkin olarak, aynı kadro, pozisyon ve görevlerde bulunmakta olan emsallerine; emsalinin bulunmaması durumunda da benzer kadro, pozisyon ve görevlerde bulunanlara göre farklılıkları ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.

Sözleşme ücreti ise taban ve tavan ücretleri aralığında sözleşme imzalamakla yetkili kılınan makam tarafından belirlenecektir.

Önemli bir hatırlatma yapalım

Bu şekilde personel istihdamı için mutlaka kanuni düzenleme yapılması gerekmektedir. Çünkü, Anayasanın 128 inci maddesine göre memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenmelidir.

Yine Anaysaya göre, Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini atar, görevlerine son verir ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenler. Dolayısıyla Anayasa yetkiyi sınırlamıştır.

SGKREHBERİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER