İHSAN SAVAŞ savas-ihsan@hotmail.com

MEB KİTAPLARINI HAZIRLAYANLAR VE İNCELEYENLER KİMLER

16 Nisan 2015 Perşembe 11:57

Daha düne kadar o kitabın içeriğinden benim de haberim yoktu. Size dün akşam yaşadığım bir olaydan bahsedeyim. Yedi yaşlarında bir kızım var akşam ödev yapıyordu. Hayat bilgisi 1. Sınıf kitabında ‘‘Eskiden Günümüze’’ adıyla başlayan bir konu ve bu konuda öğrencilerden istenen gerekli imlerin gereken resimlerinin altına koyulmasıyla ilgiliydi. Doğruluğunun teyidi için de annesinden ve benden yardım isteyen kızımın, ‘‘Hayat Bilgisi’’ kitabını incelememle başladı.

Kitaptaki sayfanın resimlerine baktığımda birbirinden farklı dört resmin olduğunu gördüm.İki bayan ve iki erkek resmi: Tesettürlü bir bayan ile başı açık etekli bir bayan;öbür tarafta halkın giyebildiği elbiselerden giymiş(o elbiselerden giyeni çok gördüm) bir erkek resmi ile takım elbise ve kravat takmış,başka bir erkek resmi görünüyor. Buraya kadar görülenleri normal karşıladığımı, gördüğümü,gördüğünüzü belirtmem de fayda var. Yalnız, konu ile ilgili soruda ‘‘Eskiden Günümüze’’ başlığının; kapalı bir bayan ve hali hazırdaelbiseli bir bayın eskiyi ne şekilde anımsattığı ile başı açık bayan ile takım elbise giyen kişinin günümüzü nasıl anımsattığını, anımsatmak istendiğini hala anlamış değilim! Anlamış değilim derken benim kadar sizin de olayı anlamadığınızı biliyorum(!)

Tesettür örtünmek olarak tanımlanır… Kadının gerekli şartlarda, sınırları çizilen her örtünmeyi tesettür olarak görüyorum, görüyoruz, görmeliyiz… Buradaki kadının giyinişi Doğu Anadolu da, Güney Doğu Anadolu da ve Karadeniz de, hatta Türkiye nin her yerinde rastlayabileceğiniz türden bir giyiniş tesettür tarzı olduğunu da belirtmek isterim.

O resimlerde,bayanlarda tesettür ve erkeklerde ise; halkın giydiği, giyebildiği giysileri, eskilerden kalma gösterip; günümüzde bayanın sadece başının açık olmasından ibaret bir varlık; erkeğin de takım elbise giyen,kravat takan bir varlık olarak gösterilmesini açıkça görmek mümkün.

Yavrularımızı, ‘‘Artık bunlar eskide kaldı anlayışı ile ‘başörtüsü füruattır’ diyen’’ bedhahlara fırsat vermemek gerekir. Her gün toplumla iç içe olan yavrularımızın, babaannesini, anneannesini, ve toplumda nice annelerimizi, kardeşlerimizi başlarını kapalı veya açık bir şekilde gördüğünü biliyoruz. Yavrularımızı tek tip kıyafete; bayanlarda başları açık, kısa etek;erkeklerdeise takım elbise ve kravatlı seçme unsuruna yönlendirmek büyük hatalar doğuracaktır.Öte yandan, günümüzde de kullanılan, gelecekte de kullanılacak olan bir tesettürü, eskiye has bir elbise olarak göstermek, çocuklarımızda kişilik gelişiminde olumsuz izler bırakacaktır. Eğitimciler olarak yavrularımıza eski yeni ayırımı yapmadan seçme özgürlüğü verelim. İsteyen fes takar, isteyen şapka…

 Bu bakanlığın içinde biri olarak söyleyebilirim ki; Milli Eğitim Bakanlığı son 13 yıldır büyük ilerlemelerin kaydedildiği yegane bakanlıklardan biridir. Bu gelişim ve değişim yadsınamayacak kadar büyüktür. Ne var ki bu kadar ilerleme kaydeden bu bakanlığı dışarıdan ve içeriden yıpratmaya çalışanlar da azımsanmayacak kadar çoktur.

Hiç şüphe yok ki, Milli Eğitim Bakanlığı, ücretsiz ders kitaplarında gerekli çalışmaları yapan ve inceleyen komisyonu titizlikle seçerek gereken önlemleri alacaktır...                                                                                                                                                            

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #