SON EKLENENLER

2022’de yüzde 5 büyüme tek haneli enflasyon

Meclis bütçe maratonunun komisyon ayağı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumuyla başladı. Enflasyonu tek haneye indirmeye kararlı olduklarını söyleyen Oktay, 2022 büyüme hedefini yüzde 5 olarak açıkladı. Oktay, “Salgında ekonomiyi desteklemek amacıyla alınan tedbirler 705 milyar TL’ye ulaştı. Küresel enerji piyasalarındaki anormal artışları göğüsleyerek vatandaşımıza yansıtmadık” diye konuştu.
21 Ekim 2021 06:49

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, hükumetin enflasyonu tek haneye indirmede kararlı olduğunu söyledi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na 2022 yılı bütçe teklifini sunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, bütçenin Türkiye’yi daha da büyütmek, geliştirmek ve kalkındırmak üzere hazırlandığını vurguladı. Oktay, 2022’de üretim ve talep yönüyle dengeli bir görünüm sergileyerek yüzde 5 büyüme hedeflendiğini belirtti. Oktay, “Para ve maliye politikalarımızı arz yönlü yapısal politikalarımızla, verimlilik artışıyla destekleyerek, enflasyonu tek haneye indirmeye kararlıyız” dedi.

İŞSİZLİK HEDEFİ YÜZDE 12,6

Yıl sonunda işsizlik oranının yüzde 12.6 olarak tahmin edildiğini aktaran Oktay, Türkiye’de elektrik fiyatlarının Avrupa ülkelerinin oldukça altında seyrettiğini belirtti. Oktay, yılın ilk 9 ayı itibariyle elektrik fiyat ortalamasının megavat saat başına 41 avro ile, Almanya, Fransa ve İtalya’ya göre 30-40 avro daha düşük seviyede olduğunu söyledi.

VATANDAŞA YANSITILMADI

Oktay, “Küresel enerji piyasalarındaki anormal artışları göğüsleyerek vatandaşımıza yansıtmadık, bundan sonra da küresel eğilimlerin milletimize etkisini asgari düzeyde tutmak için gayret göstereceğiz” diye konuştu. Salgın kapsamında ekonomiyi desteklemek amacıyla alınan tedbirlerin Ağustos itibariyle 705,5 milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Oktay, desteğin milli gelire oranının yüzde 10.6 olduğunu belirtti.

ADALETLİ GELİR DAĞILIMI

Bütçe ödeneklerinin yüzde 30.1 (404,8 milyar) arttığını kaydeden Oktay, “2022 yılı bütçemiz; istihdam oluşturan, ihracata dayalı, istikrarlı, dengeli ve gelir dağılımı adaletini gözeten büyüme yapısı oluşturma amacı doğrultusunda salgın sonrası toparlanma sürecinde büyüme potansiyelini arttırma, ülkemizin yeşil dönüşümünü ivmelendirme ve milli teknoloji hamlemiz çerçevesinde yenilikçiliği yaygınlaştırma hedeflerini destekliyor” dedi. Oktay, 2002 yılında 9 bin 279 dolar olan kişi başı gelirin 2022’de 33 bin 605 dolara çıkmasını beklediklerini söyledi.

 

YENİ ŞAFAK

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER