SON EKLENENLER

Ankara’nın Amblemi Yeniden Hitit Güneşi mi Oluyor?

Melih Gökçek yönetimi döneminde değiştirilen Ankara Büyükşehir Belediyesinin Hitit Güneşi amblemi fiilen değiştirildi. Mansur Yavaş’ın Belediye Başkanlığını kazanmansın ardından özellikle sol basında yoğun bir şekilde gündeme getirilen amblem değişikliği konusundaki kamuoyu baskısı Büyükşehir Belediyesine adım attırdı. Meclis kararı olmaksızın belediye hizmetlerinde kullanılmaya başlayan Hitit Güneşi amblemini her geçen gün yeni bir belediye hizmetinde daha yaygın bir şekilde kullanıldığı görülüyor.
02 Eylül 2022 06:35

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş seçilmesinin ardından "Amblem değişikliği gündeme gelir mi" sorusuna, "Gelmez. Meclis'te çoğunluğumuz yok. Meclis karar veriyor çünkü. Maalesef bu dönemde zor.  Mecliste, 42’ye karşı 105 meclis çoğunluğu var. Bunun olmayacağını bile bile mecliste lüzumsuz yere enerji sarf etmek istemiyoruz." yanıtını vermişti.  

YAVAŞ, “BEN YAPTIM OLDU YAKAŞIMI DOĞRU DEĞİL” DEMİŞTİ

Meclis'te çoğunluk olsa dahi "ben yaptım oldu" yaklaşımını doğru bulmadığını anlatan Yavaş, "Ankara halkına sorarak, bir yarışma açarak yapmayı düşünmüştüm. Dijital dünyada isterseniz Ankara'da 2 milyon insanın görüşünü hızla alabilirsiniz. Değişiklik yapabilsek dahi böyle yapmayı düşünüyordum. Amblem daha önce kavgalı şekilde değişti. Bana her gün 10 mesaj geliyorsa 3-4 tanesi amblemle ilgili. Tartışmalı olmasa şimdiye kadar bu konu kapanmış olurdu. Ama ben yaptım oldu ile olunca böyle oluyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ankara’nın bitmeyen logo tartışmasıyla ilgili Yavaş’ın açıklamasına rağmen daha önce taze sıkılmış meyve suyu satışının yapıldığı "BELKO Vitamin Büfeleri"nde kullanılan Hitit Güneşi logosu son olarak EGO otobüslerinde de kullanılmaya başlanmıştı.

19

95’TE TARTIŞMALARLA KALDIRILDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Vedat Dalokay’ın 1973’te kentin simgesi haline getirdiği Hitit Güneş’li amblemin, Melih Gökçek başkanlığındaki Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 1995’te ‘Atakule-cami minaresi ve 3 yıldız ile değiştirilmesi’ yönünde karar alındı. Karar, muhalif belediye meclis üyelerince Ankara 2. İdare Mahkemesi’ne taşındı. Mahkeme, ‘Belediyenin amblem belirleme yetkisi olmadığı’ gerekçesiyle kararı iptal etti. Yargı süreci yıllarca sürerken, 2004’te ‘Atakule’ figürlü amblem kullanılmaya başlandı. Daha sonra bu amblem de defalarca değiştirildi. Ancak Hitit Güneşi simgesinin tekrar kullanılıp kullanılmayacağı tartışmaları devam etti.

KAMU EXPRESS

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER