SON EKLENENLER

AŞININ KLİNİK TESTLERİ TAMAMLANDI

Rusya Sağlık Bakanlığı COVID-19 aşısının klinik testlerinin tamamlandığını, Ekim ayından itibaren aşılama işlemlerinin toplu halde yapılmasının planladığını açıkladı. İlk aşılar ise sağlık çalışanları ve öğretmenlere vurulacak.
01 Ağustos 2020 19:02

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, Gamaleya Enstitüsü’nün geliştirdiği COVIS-19 aşısının klinik testlerinin tamamlandığını açıkladı.

Sputnik’in haberine göre Muraşko, geliştirilen aşının kayıt prosedürü için gerekli belgelerin hazırlama çalışmalarının ise sürdüğünü ifade etti.

BBC Türkçe’nin Reuters’a dayandırdığı haberine göre de Rusya'nın aşısının bu ay içerisinde onaylanması bekleniyor.

Türkiye’de dahil tüm dünyada birçok farklı aşı geliştirme çalışması aynı anda sürüyor. 20 aşı klinik test aşamasında.

İlk aşılar sağlık çalışanları ve öğretmenlere

Aşının kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra aşılama işlemlerinin ilk önce sağlık çalışanları ve öğretmenlerle başlayacağı bilgisini paylaşan Muraşko, “Kayıt sertifikası alındıktan sonra aşılar uygulanmaya başlanacak, ayrıca paralel olarak, ilk sırada sağlık çalışanları ve öğretmenler olmak üzere aşılanan gruplar gözlem altında tutulacak, ayrıca aşılanan hastalar da gözlem altında olacak” dedi.

Muraşko, Rusya Sağlık Bakanlığı’nın Ekim ayından itibaren aşılama işlemlerinin toplu halde yapılmasının planladığını belirtti.

Yine Rusya’daki Vektor Viroloji Enstitüsünün geliştirdiği aşı adayının da klinik deneme aşamasında olduğunu söyleyen Muraşko, bunun yanı sıra gelecek 1.5-2 ay içinde en az 2 aşı adayının daha klinik testlere geçmek üzere başvuru yapılmasını beklediklerini ifade etti.

Türkiye birlikte çalışıyor

Sağlık Bakanlığı, Rusya ile aşı geliştirme ve ilaç üretimi konusunda ortak çalışma kararı almıştı. Aşı Bilim Kurulu'nun Rusya ile ilk toplantısı Haziran ayında düzenlendi.

Haziran ayında yapılan resmi açıklamada, “Türkiye'de TÜSEB ve TÜBİTAK destekli 13 farklı CoOVID-19 aşı projesi yürütülüyor ve 4 merkezde hayvan deneyleri aşamasına gelindi. Rusya'da ise yakın zamanda klinik çalışmalara başlanacak. İki ülke bu aşamada çalışmaları birlikte yürütecek” dendi.

Türkiye, Rusya’nın bugünkü açıklamasına dair ise bir bilgilendirme yapmadı.

ABD şüpheli: Gerçekten test edildi mi?

Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Doktor Anthony Fauci, Cuma günü Rusya ve Çin'in aşıyı kullanmaya başlamadan önce “gerçekten test ettiklerini umduğunu” söylemiş, ABD'nin “güvenilir ve etkili” aşısının yıl sonunda hazır olmasını beklediklerini açıklamıştı.

Geçen ay ABD, İngiltere ve Kanada; Rusya’dan bir hacker grubunu COVID-19 aşısı geliştiren şirketleri hedef almakla suçlamıştı.

ABD Adalet Bakanlığı ayrıca ABD şirketlerinin sistemlerine sızarak aşı konusunda bilgi edinmeye çalışan iki Çinliye resmi suçlama yöneltmiş, Çin yönetimini de hacker’ları desteklemek ve korumakla suçlamıştı. (AS)

BBC TÜRKÇE

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER