SON EKLENENLER

Benzin ve motorinde indirim beklentisi

Brent petrolün varil fiyatı petrol arzının artacağına dair iddiaların ortaya atılmasıyla yüzde 15 oranında düşüş göstererek 130,31 dolardan 110,77 dolar seviyelerine kadar gerilemişti.
11 Mart 2022 06:55

Dalgalı bir seyir izleyen petrol fiyatları bugün ise güne yüzde 0,98 artışla 112,23 dolara kadar yükseldi. Yaşanan dalgalanmalar sonrası akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluştu. Brent petrol mart ayı başında yine 112-115 dolar seviyelerinde ve dolar 14,30 seviyelerindeyken İstanbul'da akaryakıt istasyonlarında benzin ve motorinin litre fiyatı 17 TL seviyelerindeydi. Peki yaşanan bu dalgalanmalar pompaya ne kadar yansıyacak? İşte cevapları...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından petrol fiyatları tavan yapmıştı. Hızlı bir yükselişe geçen Brent petrolün varil fiyatı 137 dolara kadar çıkmıştı. Ardından ufak bir düşüş gösteren Brent petrol 112 doların altını görmüştü. Petrol fiyatları bugüne ise yüzde 0,98 artışla 112,23 dolara yükseldi. Peki bu dalgalanma pompaya nasıl yansıyacak?

ZAMLAR İPTAL EDİLDİ 

Bu dengesiz dalgalanma sebebiyle  dün önce benzine 0.79, motorinin litre fiyatına ise 2.25 lira zam yapıldığı açıklanmıştı. Ancak EPDK tarafından petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle bu zamlar akşam saatlerinde iptal edildi. 

İNDİRİM KAPIDA 

Brent petroldaki fiyat dalgalanması benzin ve mazotun pompa fiyatlarına yansırken, Brent petrolün  112 dolar seviyelerine kadar çekilmesi vatandaşlarda indirim beklentisi oluşturdu. 

Brent petrol mart ayı başında yine 112-115 dolar seviyelerinde ve dolar 14,30 seviyelerindeyken İstanbul'da akaryakıt istasyonlarında benzin ve motorinin litre fiyatı 17 TL seviyelerindeydi. İki gün önce 130 dolar seviyelerinde olan Brent petrolün tekrardan 112 dolara kadar düşmesi vatandaşlarda indirim beklentisi oluşturdu. 

4 TL'LİK İNİDİRİM BEKLENİYOR 

Haber 7'nin haberine göre; Brent petroldeki yükselişle beraber gelen zamlar sonrası bugün İstanbul'da benzinin litre fiyatı 20,35 TL ve motorinin litre fiyatı ise 22,80 TL seviyelerinde. Brent petroldeki yükselişle gelen zamların pompaya yansıtıldığı gibi düşüşlerde aynı şekilde yansıtılırsa benzin ve motorin fiyatlarında 4 TL'yi bulacak inidirim yapılması bekleniyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

TÜRKİYE GAZETESİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER