SON EKLENENLER

İşçi İşten çıkarıldıktan sonra sendikacılar piyasaya çıkıyor.

Metal fabrikalarında üretime geçici ara verme ve birer ikişer işten çıkarmalar yaşanıyor. İşçiler her sözleşme dönemi aynı durumla karşı karşıya kaldıklarını dile getiriyor.
16 Ekim 2021 15:30

Metal iş kolundaki 150 bin işçiyi ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup toplu iş sözleşmesinde pazarlık süreci başlarken metal fabrikalarında üretime geçici ara verme ve birer ikişer işten çıkarmalar yaşanıyor. Her sözleşme dönemi aynı durumla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren BOSCH işçileri, “Böyle yaparak sindirmeye çalışıyorlar” dedi.

Türk Metal’in örgütlü olduğu Bursa’daki otomotiv fabrikası Renault üretimi bir hafta yapıp bir hafta ara vereceğini açıkladı, binlerce işçinin çalıştığı, yine Türk Metal’in örgütlü olduğu BOSCH’ta ise ekim ayı sonlarına doğru 4 günlük bir duruşun olacağı söyleniyor. Sözleşme dönemine girdiklerini ve psikolojik baskıların her geçen gün arttığını belirten bir BOSCH işçisi, “Her sözleşme dönemi bu oyun oynanıyor. Ama bu sefer pandemi kozunu da kullanıyorlar. Ellerinde bir liste var o listeye göre her gün birer ikişer kişi işten çıkarılıyor. Sözleşmesi bitenleri de çıkarıyorlar. Böyle yaparak fabrikada resmen korku iklimi yaratmak istiyorlar” dedi.

"SÖZLEŞME DÖNEMİNDE HEP AYNI OYUN"

Son iki ayda yaklaşık 60 kişinin çıkarıldığını söyleyen bir başka BOSCH işçisi de “Buna sözleşmeli işçileri de dahil ettiğimizde sayı 500’lere dayanıyor. Pandemi döneminde bizleri çalıştırdılar, hatta zorla pazar mesailerine geldik fakat şimdi iş yok diyorlar. Bunun sebebi belli, sözleşme dönemindeyiz, böyle yaparak bizleri korkutmak istiyorlar. Şimdi de ekim sonunda ortalama 4 günlük bir duruşun olacağı söyleniyor. Bu duruşta izni olanların izinleri kullandırılacak, izni olmayanların bir sonraki senenin izinleri kullandırılacak gibi söylentiler var. Üretime ara verdikleri tarihlerde de sendikanın oteline bir kısım işçi götürülecekmiş” diye konuştu.

"İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDIKTAN SONRA SENDİKACILAR PİYASAYA ÇIKIYOR"

Sendikanın işten çıkarmalar karşısında sessiz kaldığını söyleyen bir başka BOSCH işçisi de şunları söyledi: “İşçi işten çıkarılıyor, sendikacılar ortalıkta yok. Ta ki çıkarılan işçi fabrika kapısından çıkana kadar. Çıktıktan sonra sendikacılar ortaya çıkıyor. İşten çıkarmalara sessiz, sözleşme süreci ile ilgili tümden sessizler. Geçtiğimiz günlerde BU-2’nin temsilcisini görevden aldılar, sonra da işten çıkardılar. Bu arkadaşlar bir süre önce şubeye gidip ‘Biz listemizi oluşturduk, seçimlerde adayız’ demişlerdi. Bunu söyledikleri için mi işten atıldılar?”

"BİZ ASLINDA METAL İŞÇİSİYİZ AMA BİR YANDAN DA PAZARCIYIZ"

Patronların pandemiyi ve işsizliği kullandığını söyleyen bir başka işçi de geçim sıkıntısının her geçen gün arttığını anlattı: “Biz aslında metal işçisiyiz ama bir yandan da pazarcıyız. Fabrika içinde insanlar limon, yumurta, süt, bakliyat gibi ürünler satıyor. Ek iş yapmadan geçinemem diyor. Fabrikanın hepsi böyle dersek abartı olur tabi, eski işçilerin durumu bir tık daha iyi. Ama yeni ve orta kademede olan işçilerin durumu böyle. Emekli olup fabrikada taşeronda çalışan insanlar var ve bunlar bir yandan buna da şükür deyip öbür yandan da ben evde doğal gaz yakamam diyor. Ya da doğal gazı açarsak da tek odada açarız eskiden soba usulü gibi, başka çare yok diyorlar. Bir çaresizlik ve sıkışmışlık var insanlarda. 3-4 dönem AKP’ye oy vermiş insanlar ülkeyi bitirdiler söylemini kullanıyorlar fakat bir yandan da kafaları halen karışık.”

EVRENSEL

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER