SON EKLENENLER

LGS puan hesaplama 2022: LGS puan hesaplama nasıl yapılır ve baraj puanı kaç?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında uygulanacak olan merkezi sınav, 5 Haziran 2022 Pazar günü yapılacak. Aday öğrenciler, iyi bir lise hayali ile zorlu sorular karşısında ter dökecek. Sınavın ardından en çok araştırılacak konu ise LGS puan hesaplama olacak. Öğrenciler, sınav soruları ve cevap anahtarının ardından LGS puan hesaplama robotu ile kaç net çıkardığını öğrenmeye çalışacak. Öte yandan, LGS baraj puanı kaç sorusu da sınav öncesi merak edilenler arasında yerini aldı. Peki, LGS puan hesaplama nasıl yapılır ve LGS'de baraj puanı kaç? İşte detaylar...
05 Haziran 2022 08:33

2022 LGS, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5 Haziran 2022 Pazar günü yurt genelinde uygulanacak. Milyonlarca öğrenci, iyi bir lise ümidiyle zorlu sorular karşısında ter dökecek. LGS puan hesaplama robotu, sınav sonrasında öğrencilerin ilk bakacağı yer olacak. Zira, sınav soru ve cevap anahtarının yayınlanmasıyla beraber LGS puan hesaplama nasıl yapılır sorusuna yanıt aranacak. Öte yandan, her sınavda olduğu gibi, bu sınavda da LGS baraj puanı kaç konusuyla ilgili araştırmalar hız kazanacak. Peki, LGS puan ve yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır? LGS baraj puanı kaç? İşte, LGS puan hesaplama motoru...

LGS puan ve yüzdelik dilim hesaplama 2022: MEB LGS net, puan, yüzdelik dilim hesaplaması nasıl yapılır ve Liselere Geçiş Sistemi baraj puanı kaç puan?

LGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Merkezî Sınava katılacak olan öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan türünde hesaplanacaktır.

a. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

b. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.

c. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.

ç. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.

LGS puan ve yüzdelik dilim hesaplama 2022: MEB LGS net, puan, yüzdelik dilim hesaplaması nasıl yapılır ve Liselere Geçiş Sistemi baraj puanı kaç puan?

Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

e. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-2’de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

f. Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

LGS puan ve yüzdelik dilim hesaplama 2022: MEB LGS net, puan, yüzdelik dilim hesaplaması nasıl yapılır ve Liselere Geçiş Sistemi baraj puanı kaç puan?

ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.

h. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69’uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7’nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.

LGS puan ve yüzdelik dilim hesaplama 2022: MEB LGS net, puan, yüzdelik dilim hesaplaması nasıl yapılır ve Liselere Geçiş Sistemi baraj puanı kaç puan?

ı. Oturumlardan herhangi birine katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilen öğrenciler için MSP hesaplanmaz.

Ağırlıklı standart puan hesaplanırken esas alınacak ağırlık katsayıları Tablo-2’de verilmiştir.

LGS BARAJ PUANI KAÇ? LGS'DEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKLİ?

İyi bir liseye yerleşmek için LGS'den en az 450 puan alınması gerekirken yüzde 2'lik dilime girilmesi gerekiyor. Buna karşın, yüzde 7'lik dilimlere kadar da tercih edilen liseler bulunmaktadır.

2005 yılında Bakanlık, değişiklikler çerçevesinde LGS'ye ilk kez baraj uygulamasını koymuştu. Buna göre, LGS'yi kazanmak için 100-500 aralığına çekilen OKS-TM ve OKS-MF puan türlerinin en az birinden 160 puan almış olmak gerekiyordu.

HABER TÜRK

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER