SON EKLENENLER

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BÜYÜK ÇÖKÜŞ! İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASI DİBE VURDU!

Koronavirüs salgını nedeniyle otomotiv sektörü büyük bir krizin içerisine düştü. Sıfır araç piyasası tamamen dibe vururken şimdi de ikinci el araç piyasası büyük bir çöküş yaşamaya başladı. Bir önceki yıla göre karşılaştırma yapıldığında ikinci el araç satışlarında yarı yarıya düşüş yaşandığı gözlemlendi.
28 Nisan 2020 12:19

Ölümcül koronavirüs salgını dünyada ekonomik hayatı derinden etkilemeye devam ediyor. Koronavirüsten en büyük darbeyi otomotiv sektörü yedi. Çin'de ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle 2020 başında bu ülkede bulunan ve Avrupa'daki otomobil fabrikalarına parça tedarik eden fabrikalarda üretim durdu. Buna bağlı olarak Avrupa'daki otomotiv fabrikaları da üretim yapamaz hale geldiler.

Koronavirüsün Avrupa'yı da etkilemesiyle fabrikaların kapısına kilit vurdul.

2020 başında üretimin durması sebebiyle sıfır araç piyasası büyük çöküş yaşadı. Talepleri karşılayamayan fabrikalar 3-4 ay sonrasına gün vermeye başladılar. Bu da önce sıfır araçların fahiş fiyatlara çıkmasını ardından da ikinci el araç piyasasındaki araçların sıfır araç fiyatına yükselmelerine neden oldu. Bu şekilde bir durgunluk dönemine giren ikinci el araç piyasası Mart ayından itibaren Türkiye'de koronavirüsün etkinliğini arttırması ve piyasalarda oluşan dengesiz durumlarla vatandaşların geleceği görememesi nedenleriyle dibi gördü.

Şehirler arası seyahat kısıtlamasının da etkili olduğu ikinci el araç piyasasındaki çöküş satış rakamlarını yarı yarıya düşürdü. 2019 yılının Mart ve Nisan ayları ile 2020 yılının aynı dönemleri karşılaştırıldığı ikinci el araç piyasasında satılan araçların sayısının yüzde 50 düştüğü tespit edildi.

Sektör uzmanlarına göre şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılması ile ikinci el araç piyasasının hareketleneceği ve eski rakamlarına ulaşacağı bekleniyor. Koronavirüs krizinin ikinci el araç piyasasında fiyat düşüşüne neden olmayacağını söyleyen sektör uzmanları Ramazan Bayramı sonrasında koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmeye başlanmasıyla yaşanan sorunların ortadan kalkacağına inanıyorlar. Öte yandan sektör uzmanları sıfır araç yokluğu nedeniyle piyasaların açılmasının ardından yine ikinci el araçlara büyük bir ilgi gösterileceğini tahmin ediyorlar. 

İŞ BİLGİSİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER