SON EKLENENLER

SGK kararı: covıd-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı’dır

Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Hizmetleri'nde Ambulans Şoförü olan Hasan Aslan’ınCovid-19 sebebiyle ölümü; “Meslek Hastalığı” sayıldı.
01 Ocak 2021 10:06

Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu;“Listede yer almayan fakat görülen iş ve görev gereği olarak bulaştığı kesin olarak saptanan diğer bulaşıcı hastalıklar da Meslek Hastalığı sayılır.”Kararı’nı aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu Kararı’nı değerlendiren Sağlık Hukuku Yazarı Avukat Arabulucu Ümit Erdem; Çankırı Devlet Hastanesi’nde uzman hekim, hemşire ve ebelerin hastane ile evleri arasında ulaşımını sağlayan Şoför olarak çalışan Hasan Aslan’nınKoronaVirüs nedeniyle hayatını kaybettiği olayda; SGK Ankara Sağlık Kurulu’nun, yapılan başvuruyu KoronaVirüs’ün“Meslek Hastalığı Listesi”nde olmadığı için reddetmesi üzerine, SGK Yüksek Sağlık Kurulu’nca, tüm sağlık çalışanlarını ilgilendiren ve beklenen bir karar aldığını belirtti.

Av. Arb.Ümit Erdem’in bildirdiğine göre; Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu’nca verilen Karar’da; Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nin 19. Maddesi’nin 2. Fıkrası’nda, bu listede yer almayanfakat görülen iş ve görev gereği olarakbulaştığı kesin olarak saptanan diğer bulaşıcı hastalıklar da Meslek Hastalığı sayılır ve hastalığın en uzun kuluçka süresi yükümlülük süresi olarak alınır şeklinde belirtilmiştir. Bu bağlamda COVID-19 hastalığının yükümlülük süresi için; hastalığın etkeni SARS-CoV-2 virüsünün kuluçka süresi olan 02-14 gün kabul edilmekle birlikte, içinde bulunduğumuz Pandemi döneminin özel koşulları sebebiyle bu sürenin 30 güne kadar uzayabileceğine oy birliğiyle karar verilmiştir.

“Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nde tespit edilmiş olan hastalıklar dışında herhangi bir hastalığın meslek hastalığı sayılıp sayılmayacağına karar vermek” ile de görevli olan Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu’nun, Ambulans Şoförü Hasan AslanDosyası’nda; COVID-19 Hastalığı’nın bir Meslek Hastalığı olarak Yönetmelik’e eklenmesine uygun olacağına karar verilmesinin, “Sağlık Çalışanları’nın Hasta Hakları” açısından çok önemli bir aşama olduğunu kaydeden Av. Arb. Ümit Erdem, oybirliği ile verilen kararı, gecikmiş de olsa doğru, uygun ve yerinde olduğunu ve sağlık şehitlerimiz açısından emsal olacağını belirtti.

AV. ARB. ÜMİT ERDEM

SAĞLIK ÇALIŞANI

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER