SON EKLENENLER

Uzmanlardan 'okullar açılabilir' tavsiyesi

Uzmanlara göre kurallara uymak koşuluyla yüz yüze eğitime geçmekte sakınca yok.
27 Ocak 2021 21:44

Yeni tip koronavirüs salgını başladığından bu yana dünyanın hemen hemen her ülkesinde salgına karşı okullarda yüz yüze eğitime ara verildi ve öğrenciler evlerinden online eğitim almaya başladı.

Ancak ABD'de yapılan bir araştırmaya göre okullar sanıldığının aksine salgının ve bulaşın merkezi olmayabiliyor.

Araştırma, mesafe ve maske takılması gibi koruyucu önlemlerin uygulandığı okulların enfeksiyon merkezine dönüşme riskinin çok düşük olduğunu ortaya koydu.

ABD Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele ve Önleme Dairesi (CDC) tarafından yapılan geniş kapsamlı araştırmada, yüz yüze eğitimin devam ettiği ABD ve bazı Avrupa ülkelerindeki okullardan toplanan veriler incelendi.

Araştırmaların sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, incelenen okullar arasında koronavirüs enfeksiyonlarına rastlandığını, ancak "okulların enfeksiyonların artmasına önemli ölçüde katkıda bulunduğuna dair çok az kanıt elde edildiğini" belirttiler.

KAYGILAR AZALDI

Enfeksiyon vakalarının tespit edildiği okullardan elde edilen verilerle, toplu konutlarda ve çok sayıda insanın çalıştığı işyerlerinde görülen vakalar karşılaştırıldığında, buralarda bulaşma riskinin çok daha yüksek olduğuna işaret eden uzmanlar, bu durumun okullara yönelik kaygıyı azalttığına işaret ettiler.

Salı günü araştırmanın sonuçlarının yayınlandığı Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde (Journal of the American Medical Association) görüşlerini aktaran araştırma ekibi, elde edilen sonuçlara göre yüz yüze eğitimin sürdürülebileceğini veya yüz yüze eğitime geçilebileceğini vurguladı. Ancak uzmanlar okullarda koruma önlemlerinin ihmal edilmemesi yönünde uyarıda bulundu.

Buna göre mesafe kurallarına uyulması, genel maske zorunluğu getirilmesi, sınıfların düzenli olarak havalandırılması ve eğitimin kalabalık olmayan küçük gruplarla sürdürülmesi tavsiye edildi.

Ayrıca yeni vakaları veya semptom göstermeyenleri hızla tespit edip önlem alabilmek için öğretmen ve öğrencilere koronavirüs testlerinin de sıklıkla yapılması gerektiği ifade edildi. 

Ayrıca kapalı alanlarda spor ve diğer etkinliklerin yapılması hakkında da çeşitli tavsiyelerde bulunuldu.

'DSÖ OKULLARIN KAPATILMASI SON ÇARE OLMALI DEMİŞTİ'

Bu arada dünya çapında sağlık otoriteleri, çok daha kolay bulaşabilen mutasyona uğramış koronavirüs varyantlarının yayılmasından endişe duyuyor.  Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  yeni virüs varyantlarının çocuklar ve ergenlere daha kolay bulaşıp bulaşmadığının araştırılması gerektiğini belirtiyor.

Ancak DSÖ tarafından geçen hafta açıklanan raporda okulların kapatılmasının öğrencilerde sağlık sorunlarına ve psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceği endişesi dile getirilmişti. Aynı raporda, bu nedenle okulların kapatılmasının "son çare olarak, belirli bir zamanla sınırlı ve sadece yoğun bulaşma alanlarında yerel düzeyde uygulanması gerektiğine" vurgu yapılmıştı.

Şu anda Almanya'da 14 Şubat'a kadar yürürlükte olan kısıtlamalar nedeniyle okullar ve anaokulları kapalı. Sadece anne ve babaları çalışmak zorunda olan çocukların kabul edildiği acil sınıflar oluşturuldu. Bununla birlikte, vaka sayılarında kaydedilen azalma nedeniyle okulların yeniden aşamalı olarak normal eğitime geçmeleri de tartışılıyor.

DW TÜRKÇE

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER