SON EKLENENLER

Yabancı öğrenci sayısı giderek artıyor

Üniversitelerde 2 binin üzerinde yabancı akademisyen, 153 bin de yabancı uyruklu öğrenci bulunuyor
25 Şubat 2021 07:44

YÖK, üniversitelerdeki yabancı uyruklu öğrenciler ile istihdam edilen yabancı uyruklu öğretim elemanlarına ilişkin sayısal verileri kamuoyuna duyurdu. Üniversitelerin akademisyen açığını yabancılarla karşıladığı YÖK verilerine yansıdı. Yeni verilere göre üniversitelerde 2 binin üzerinde yabancı uyruklu akademisyen çalışıyor. Öte yandan yabancı uyruklu öğrenci sayısında da önemli artış olduğu gözüküyor. 2013 yılında 45 bin civarında olan yabancı öğrenci sayısı yeni verilere göre 153 binin üzerinde.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2020’ye yansıyan rakamları kamuoyuyla paylaştı. YÖK tarafından duyurulan rakamlara göre ülkemizdeki üniversitelerde, yabancı uyruklu öğrenciler ile istihdam edilen yabancı uyruklu öğretim elemanlarına ilişkin veriler dikkat çekti.

2 BİN 85 YABANCI UYRUKLU AKADEMİSYEN BULUNUYOR

Açıklanan verilere göre ülkemizdeki 165 üniversitede 2 bin 85 “yabancı uyruklu doktoralı öğretim elemanı” istihdam ediliyor.  Yirmi ve üzeri yabancı uyruklu doktoralı öğretim elemanı istihdam eden üniversite sayısı 24. Bünyesinde en çok yabancı eğitmen bulunduran üniversite ise 137 akademisyen ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi. Bunu 90 akademisyen ile Bilkent Üniversitesi, 57 akademisyen ile İstanbul Teknik Üniversitesi, 53 akademisyen ile Gaziantep Üniversitesi ve 52 akademisyen ile Artuklu Üniversitesi izliyor.

6 BİN ÖĞRENCİ DE DEĞİŞİM PROGRAMLARIYLA GELDİ

Ülkemizde eğitim alan yabancı uyruklu öğrencilerin bir bölümü de değişim programlarından faydalanıyor. Verilere göre 141 üniversitede Mevlâna, Erasmus gibi uluslararası değişim programları kapsamında 6 bin 753 öğrenci eğitim alıyor.

153 BİN YABANCI ÖĞRENCİ EĞİTİM ALIYOR

Yabancı uyruklu öğrencilere ilişkin verilerde ise rakam yüz binin üzerinde.  2013 yılında 45 bin civarında olan yabancı öğrenci sayısı 8 yılda üç katına kadar yükseldi. Açıklanan yeni rakamlara göre 186 üniversitede 153 bin 662 “yabancı uyruklu öğrenci” öğrenim görüyor. En çok yabancı uyruklu öğrenci 6 bin 661 ile Anadolu Üniversitesi’nde bulunurken, bunu 6 bin 648 öğrenci ile İstanbul Üniversitesi, 5 bin 782 ile Karabük Üniversitesi 5 bin 430 ile Uludağ Üniversitesi ve 5 bin 176 ile de Ondokuz Mayıs Üniversitesi takip ediyor.

Ahmet Açıkay

MİLLİ GAZETE

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER