M.VEYSİ TUNÇ veysi_tunc@hotmail.com

İNFAK VE YARIM HURMA

07 Kasım 2015 Cumartesi 04:29

Allah yolunda ve Allah için verebilmenin adıdır infak. Farz olan zekâtı ve gönüllü olarak yapılan her türlü hayrı kapsar infak. İslam’ın hayata taşınmasını sağlayan, tevhidi bir eylemdir.

Kur’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde müminlere ‘’Allah yolunda infak’’ emir ve tavsiyesinde bulunulmuş ve infak edenler övülmüştür. (2/267, 2/274)

İnfak, nimetin şükrü, kulluğun gereği, emanetin teslimidir.

İnfak, imanın göstergesi, nifağın panzehiri, cihadın bir şubesidir.

İnsanoğlunun isteğine bırakılan bir lütuf değil Allah’ın yoksullara verilmesini emrettiği bir pay ve hakkın teslimidir.

Zira infak cehenneme kalkandır. Nitekim âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz:‘’ Yarım hurmayla da olsa kendinizi ateşten koruyun.‘’ diye buyurmuştur. Büyük hedeflere küçük adımlarla varılmıyor mu? Hurmanın miktarı dikkatimizi çekti mi? Bu hayat düsturundan sonra infak edemiyoruz, diyebilecek miyiz?

İnfak etmek imkân işi değil, iman ve vicdan işidir. Paradan, maldan, zamandan, bilgiden, beden gücünden, elinde avucundan ne varsa ondan verebilmek... Yardımlaşmanın hazzını ve huzurunu yaşayabilmektir.

Mal tutkusunun ve dünyevi endişelerin insanoğluna Allah’ı unutturduğu bir çağda yaşıyoruz. Nisa, kasa, masa imtihanı tarihin hiçbir döneminde bu kadar çetin olmamıştır. Şeytan bizlere neler fısıldıyor neler? Geçim telaşı, rızık korkusu ve gelecek kaygısıyla bizlere her istediğini yaptırmıyor mu? İnfak etmenin kişiyi fakirleştireceğini fısıldayıp yoksul düşmekle bizleri tehdit etmiyor mu?

Buna karşın geliri arttırmanın en kesin ve akıllıca yolu Allah yolunda harcamaktır. Çünkü infak edilen mallar kat kat arttırılır ve her sadakanın karşılığı verilir diyor, alemlerin Rabbi ilahi kelamında. (30/39, 34/39) Yine bu bağlamda Kur’an-ı Kerim’de iyiliklerin sevabı bire on olarak gösterildiği halde Allah yolunda yapılan infağın sevabının bire yedi yüz ve daha fazla olduğu bildirilmiştir.(2/261) Bu da infağın Allah katındaki değerini göstermesi açısından pek önemlidir.

İnfak, mülkün asıl Malik’ini hatırlayıp Habilce verebilmektir. Verirken başa kakmadan, ezmeden, üzmeden, riyasız, reklamsız verebilmektir. Giymediğimizi, yemediğimizi, işe yaramayanı elden çıkarmak değildir infak.

Hayat ve hidayet kaynağımız olan kitabımız, infak hususunda yol haritamızı şu şekilde açıklamakta:

‘’ Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça birre ( iyiliğin en güzeline ve cennete ) asla erişemezsiniz. Her ne infak ederseniz şüphesiz Allah onu hakkıyla bilir.” (3/92)                                                                                             

 

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #