SON EKLENENLER

1 OCAK'TA ÇALIŞACAK İŞÇİLER DİKKAT!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 2020 yılına sayılı günler kala, çalışanların gözü 1 Ocak'ta çevrildi. Bir çok çalışan 1 Ocak tarihinde izin kullanırken bazı çalışanlar ise o gün measi yapacak.
29 Aralık 2019 08:27

Peki 1 Ocak'ta çalışanların ücretlendirilmesi nasıl olacak?1 Ocak resmi tatili de bu günlerden birisidir. Ancak bazı çalışanlar ise bugünü de çalışarak geçirecekler. Böyle günlerde çalışmak için muvafakati alınmış çalışanlar, çalışmaları karşılığı günlük ücretlerini aldıkları gibi, bir de resmi tatil gününde çalışmış olmaları karşılığı bir de tam gün ücreti elde ederler.

Yani resmi tatil gününde çalışan bir işçi 2 günlük ücretine hak kazanır.

İŞÇİNİN RIZASI ŞART!

Resmi tatil günlerinde işçilerin çalıştırılması rızaya bağlıdır. Yani işçiler resmi tatil günlerinde zorla çalıştırılamaz. Bir başka ifade ile resmi tatil günlerinde işçinin muvafakati alınmadan çalıştırılması söz konusu olamıyor. İşçinin bu konuya rıza gösterdiğine dair muvafakat her yıl başında alınmalıdır.

İşveren, işçinin resmi ve dini tatillerde çalışmaması durumunda işçiyi işten çıkartamaz. Eğer işveren, bu sebeple işçinin iş akdine son vermiş ise işçinin tüm tazminat haklarını ödemek zorundadır. İşçi, bu sebeple yapılan fesihlerde işverene, işe iade davası da açabilir.

İşçi, resmi ve dini tatillerde çalışmasına rağmen işverenden herhangi bir ücret almıyor ise işçi, tek taraflı olarak iş akdini derhal feshedebilir. Bu tatillerdeki çalışma sonucu işçinin hakkını ödemeyen işveren, yasalara, iyiniyet ve ahlak kurallarına açıkça aykırı hareket etmiş sayılır. Bu tür durumlarda işveren mahkeme huzurunda haksız duruma düşmektedir. Çalışanlar 5 yıllık dönem içinde resmi tatillerde yapılan çalışmaların karşılığını talep edebilirler.

SGKREHBERİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER