Kovid-19’da yeni vaka sayıları iki hafta içinde iki katına çıktı. Henüz bayram tatilinin getirdiği hareketlilik tabloya yansımadı. Ancak günlük vaka sayısı şimdiden 9 bini aştı. Vaka sayısındaki artışın önüne geçebilecek en etkili silah aşılamada ise ciddi oranda yavaşlama var. Çoğu ülke aşılanmayanlara yönelik kısıtlamalarla yeni dalgayı göğüslemeye çalışıyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye’nin de diğer ülkelere benzer şekilde yeni aşı stratejisi geliştirebileceğini söyledi.
VAKA SAYISI YÜKSEK 5 İL
7 Temmuz’da 5 bin 160 olan günlük vaka sayısı 22 Temmuz’da 9 bin 586’ya çıktı. 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı Siirt’te bir hafta içinde 231,67’den 471,57’ye yükseldi. 100 bin nüfusa düşen vaka sayısının en yüksek olduğu iller Ağrı (188,96), Bitlis (122,13), Van (120,68), Diyarbakır (117,79), Kırıkkale (99,11) oldu. En fazla vaka sayısına sahip illerin aşılama oranlarının da düşük olması dikkat çekti.
ÜÇ GÜNDE 900 BİN DOZ AŞI
İstanbul’da 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı 75,12, Ankara’da 57,95, İzmir’de 24,46 oldu. Bayram tatilinde aşı olan kişi sayısı da düştü. Bayramın ilk üç günü yapılan birinci doz aşı sayısı 200 binin altında kaldı. İkinci doz aşı sayısı da 650 bin kadar oldu. 50 bine yakın da üçüncü doz aşı yapıldı. Bayramın ilk üç gününde yaklaşık 900 bin doz aşı yapıldı. Bu sayı Türkiye’nin bir günde yaptığı aşı kapasitesinin bile altında kaldı.
Dünya Delta varyantına karşı önlem olarak aşılanmayanlara yönelik kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor. İtalya 6 Ağustos’tan itibaren kapalı alanlara girişte aşı ya da PCR testi zorunluluğu getiriyor. İsrail de benzeri uygulamayı 29 Temmuz’da başlatıyor. Fransa uygulamayı 28 Temmuz’da başlatıyor. İnsanlar müze, sinema ve benzeri kapalı alanlara girebilmek için aşı, negatif test veya yakın zamanda Kovid-19 geçirip iyileştiğini belgeleyecek.
OKULLARA HAZIRLIK
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener, benzeri stratejilerin Türkiye’de de geliştirilebileceğini söyledi. Şener Aydınlık’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Okulların açılma dönemi yaklaşıyor. Okulların açılması ile birlikte hareket artacak. Vaka sayıları da artacaktır. Buna rağmen hâlâ çift doz aşılama oranımız yeterli değil. Mevcut stratejiyi değiştirmemiz gerekiyor. Diğer ülkelerin yaptığına benzer kısıtlamalar Türkiye için de gündeme gelebilir.”
Şener, birinci doz aşısını olan ancak ikinci doz aşısının vaktini geçirenlere yönelik de uyarılarda bulundu: “Koruyuculuk iki dozun ardından çoğu aşıda 14-28 günde nötralizan antikor seviyesinin yükselmesi ile ortaya çıkıyor. Kişiyi iki doz aşılamanın ardından bağışıklanmış sayıyoruz. İlk doz aşıyı olduktan sonra zamanında ikinci doz aşıyı olmamak bir bakıma ilk dozun da boşa gitmesi anlamına geliyor. Çift doz aşılanmadığınız sürece hastalıktan korunmuş olmuyorsunuz.”
Aşıların yan etkisine yönelik bazı iddialar da kararsızlığı etkiliyor. Prof. Şener, mRNA aşısının kalp hastalığına neden olduğu yönündeki iddiaların yersiz olduğunu, koronavirüsün kalbe zarar vererek ölüme neden olabildiğini belirterek herkesi aşı olmaya çağırdı.
ÖZLEM KONUR USTA