SON EKLENENLER

Doğalgazda tasarruf mümkün!

İşte cebi rahatlatacak 7 öneri
30 Kasım 2023 07:39

Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, tüketicilere kış gelmeden, kombi ve merkezi ısıtma sistem cihazlarını kontrol amaçlı çalıştırmalarını ve ısıtma kontrollerini yapmalarını tavsiye etti. Dernek açıklamasında, oda sıcaklığında her 1 derecelik düşüşün, yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlayacağı belirtildi.

Türkiye’de 81 şehirde, 750 ilçede yaklaşık 19,4 milyon abone doğalgaz ile ısınıyor. Doğalgazı aktif olarak kullanan nüfus oranı yüzde 71’e (60 milyon kişiye) ulaşırken, Türkiye nüfusunun yüzde 82’sinin doğalgaza erişim imkânı bulunmakta.

Türkiye’de ısıtma sistemleri sektörünün yüzde 95’ini temsil eden Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) yaklaşan kış öncesinde tüketicilere güvenlik ve tasarruf konularında çağrıda bulundu. DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut, oda sıcaklığında her 1 derecelik düşüşün, yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlayacağını belirterek tasarruf ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu: 

1) Çatılardaki ısı kaybı yüzde 20 civarında. Kullanıcılar evlerinin ısıtılmayan bölümleri olan kapı, cam, duvar ve çatı izolasyonu yetersiz ise izolasyonu uygun bir şekilde yaptırılmalı.

2) Binalarda mantolama ile izolasyon yaptırma imkânı olmayan kullanıcılar evlerindeki her bir radyatörün arkasında mutlaka ısı yansıtıcı paneller koymalı. Bu paneller çok düşük maliyetli ve uygulaması kolay ürünlerdir.

HER 1 DERECE YÜZDE 6 YAKIT TASARRUFU SAĞLAR

3) Oda sıcaklığını ölçen ve buna göre oda sıcaklığını istenen şekilde ayarlayan, oda termostatları ve termostatik radyatör vanaları kullanımı ile tasarruf sağlanabilir, oda sıcaklığında her 1 derece düşürmek yaklaşık yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar. Mesela; kombi kullanıcısı kış mevsiminde 24 derece oda sıcaklığı tercih eder iken aylık 1.000 TL doğalgaz bedeli ödüyor ise termostatik radyatör vanası kullanarak oda sıcaklıklarını 22 derece düzenlediğinde konforlu, sağlıklı bir ortam ve 100 TL seviyesinde tasarruf fırsatı bulunmaktadır.

4) Ülkemizde 2018 yılı Nisan ayında yürürlüğe giren, Energy Related Products - ErP (Enerji ile ilişkili ürünler) yönetmeliği ile AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de sadece “yoğuşmalı cihaz” olarak nitelendirilen yüksek verimli kombi, kazan gibi ürünlerin arzı sağlanmaktadır. Yoğuşma teknolojisinin sağladığı tasarruf ve verimlilik, doğal gaz tüketimi ve faturalarına yüzde 25-30 oranında düşüş olarak yansımaktadır. Bu nedenle eski kombilerin yoğuşmalı cihazlarla değiştirilmesini öneriyoruz.

KONTROL AMAÇLI ÇALIŞTIRMAK ÖNEMLİ

5) Tüketicilerin kış sezonu başlamadan kombi ve merkezi ısıtma sistem cihazlarını dış hava sıcaklıkları düşmeden kontrol amaçlı çalıştırmalı ve ısıtma kontrollerini yapmalılar.

6) Tüketiciler can ve ürün güvenlikleri için bakım/onarım hizmetlerini mutlaka yetkili servislerden almaları, servis ihtiyaçlarında web üzerinden yapılan basit aramalarda karşılarına çıkan servis noktasının yetkili olup olmadığını kontrol etmeleri, mümkünse ilgili markanın resmî web sayfasından yetkili servis bilgilerine, çağrı merkezlerine ulaşmaları gerekmektedir. Web aramalarında korsan servislerin yanıltıcı web sayfalarından hizmet alabilmekte, pek çok risk ile karşı karşıya kalabilmektedir. www.servis.gov.tr (SERBİS) web sayfası üzerinden ilgili markaların yetkili servislerine ulaşabilirsiniz.

7) Güvenli doğalgaz kullanımı için ev ve iş yerlerindeki havalandırma menfezleri kapatılmamalı, doğalgaz tesisatlarına proje dışında müdahale ve değişiklikler yapılmamalı.

TÜRKİYE GAZETESİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER