İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Lütfi Sunar’ın yürüttüğü Türkiye’de Çalışma Hayatı ve Meslekler Araştırması yayınlandı.
Toplumsal Yapı Araştırmaları Programı (TYAP) kapsamında yürütülen araştırma neticesinde yayımlanan rapor Türkiye’de çalışma hayatının dönüşümünü, insanların iş hayatından beklentilerini ve farklı mesleklere bakışını ele alıyor.
Nuran Yıldız: Fatih Portakal ile ilgili yazmadığım şeyleri bana mâl ettiler
GAZETECİLİK MESLEĞİ İTİBAR SIRALAMASINDA 52. SIRADA
Mesleklerin halk nezdindeki itibarının incelendiği araştırmada "her mesleğin farklı kategorilerde ne kadar itibar gördüğü" sorusunun peşine düşüldü. Gazetecilik de birçok kategoride farklı sıralarda yer aldı. İşte detaylar:
GENEL MESLEKİ İTİBAR SIRALAMALARINDA GAZETECİLİK "52. SIRADA"
Gazetecilik mesleği, 133 mesleğin itibarının incelendiği esas tabloda 52. sırada yer aldığı görülüyor.



GENİŞLETİLMİŞ LİSTEDE 217. SIRADA
Gazetecilik mesleğinin, 133 mesleğin sonularının baz alınmasıyla hesaplanan genişletilmiş listede ise 717 meslek arasında 127. sırada yer aldığı görülüyor.

CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMDA "KADINLARDA 49. SIRADA", "ERKEKLERDE 52. SIRADA"

EĞİTİME GÖRE İTİBAR SIRALAMASINDA "LİSE ve ALTINDA 49. SIRADA", "LİSE ve ÜSTÜNDE 54. SIRADA"

ÇALIŞMA MESLEKİ İTİBARI ARAŞTIRIYOR
Türkiye’de mesleki itibar hakkında yapılan ilk ve tek araştırma olan Türkiye’de Çalışma Hayatı ve Meslekler Araştırması beş yılda bir yapılıyor. İlki 2015 yılında gerçekleştirilen araştırma 2020 yılında yenilendi. Araştırmayla birlikte mesleklerin toplumsal itibar sıralaması güncellendi ve toplumun çalışma hayatına bakışında yaşanan değişim incelendi.
ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER





