BATI’DAKİ ÇOĞU İLDE KONTENJAN DAHİ AÇILMIYOR
Son yıllardaki il dışı atamada gösterilen okulların listesine baktığımızda batıya birçok alandan kontenjan dahi açılmadığı ya da bazı illerde sadece bir ya da iki tane okulun açıldığı rahatlıkla görülmektedir. Nasıl ki il dışı atamaya başvurma hakkına sahip doğuda çalışan Öğretmen sayısını üç beş ile ifade edemiyorsak il dışı atamada da öğretmenlere alanlarında yok denecek kadar az sayıda okul değil bolca kontenjanı açılması gerekir.
BAKANLIK İL DIŞI KONTENJANLARINI KISITLIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı il dışı atamalarda eş durumu atamalarına öncelik verdiği için kontenjanları kısıtlamaktadır. Bu durumda yıllarca doğu bölgelerinde çalışan öğretmenlerin zorunlu hizmetleri bitmelerine rağmen 2. ve hatta 3. zorunlu hizmetlerini yapmalarına neden olmaktadır. Takdir edersiniz ki bu durum Türkiye’nin eğitim öğretimden sorumlu bakanlığına yakışmamaktadır.
ZORUNLU HİZMET BÖLGESİNDE “ÇAKILI” ÖĞRETMENLER
Evet artık “çakılı” kelimesi tayinlerde yer etmiş durumda, hatta batı illerinde çalışan öğretmenler bile il dışı atamada yeterince kontenjan ayrılmamasından dolayı çakılı hale gelmiş durumda. Hal böyle olunca da batı illerinde yaprak kıpırdayamıyor desek yanlış da söylemiş olmayız. Ortada bir gerçek var ki il dışı atama isteğinde bulunmasına rağmen batı illerine yeteri kontenjan açılmadığı için yıllardır tayin olamayan ve yıllardır olduğu ilde çakılı kalan öğretmenler var.
İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRÜNÜN BİLEREK KONTENJAN AÇMAMASI
Geçen yıl il dışı mağduru öğretmenler insan kaynakları genel müdürünü ziyaret etti ve genel müdür “tabiî ki kontenjanları eş durumuna saklıyoruz, onların yasal hakkı!” gibi akıl dışı bir savunmaya geçmiş ve öğretmenlerimizin umutlarını kırmıştı. Halbuki bakanlık zorunlu hizmet kuralı koyuyorsa bu kuralı hakkaniyetle uygulamalıdır. Ya da zorunlu hizmet uygulamasına son vermelidir çünkü bu uygulama il dışı atamalar kendi kendini imha ettiği için anlamsızdır. İl dışı atama kontenjanlarını “eş durumu atamasına saklıyorum” diyerek kısıtlamak anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Hiç kimse 1 yıl zorunlu hizmet görevi yapıp eş durumuyla batıya gitmiş bir öğretmeni, 10 yıldır doğu bölgelerinde çalışmış bir öğretmenden tayini hak etme konusunda üstün göremez. Zorunlu hizmet süresi kuralı varsa 10 yıllık öğretmen neden 1 yıllık öğretmenin gittiği yere gidemiyor? Yasal hak mı? Tabi ki değil Milli Eğitim Bakanlığı’nda her personel eşittir ve bu eşitlik yönetmeliklerle sağlanmıştır. Peki insan kaynakları müdürü bu durumda aslında suç işlediğinin farkında mı? Bu tür popülist yaklaşımlar yerine çözüm odaklı kişilerin bakanlıkta bulunmasını diliyoruz.
SORUNDAN BAKANIN HABERİ YOK MÜSTEŞAR YUSUF TEKİN KONUYU BİLMİYOR
En ilginç konu ise bakanın bu durumdan gerçekten haberinin olmaması. Bakan hiçbir zaman il dışı atamalardan bahsetmedi, müsteşarsa “il dışı atamaları gerçekleştirdik, hayırlı olsun” twiti atmaktan öteye geçemedi. Sözleşmeli öğretmenliğin doğu bölgelerinde öğretmen tutamama sorununa çözüm olması için getirildiğini hepimiz biliyoruz. Yani bakanlık diyor ki “öğretmenler doğuda tutamıyoruz o zaman bu öğretmenlerin yerine sözleşmeliler doğuda kalsın” Bu düşünceyle hareket eden bir bakanlıktan il dışı atama sorununu çözmesini beklemek saflık olur. Aslında sözleşmeli öğretmenliğin tekrar gelmesinin amacı batıdaki öğretmen yoğunluğunu, depo öğretmenleri eritmekten ibarettir. Bakanlığın yanlış politikalarını yeni atanmış öğretmenlere yükleyerek çözme girişimidir. Milli Eğitim Bakanı’nın “doğu bölgeleri yüzde 80 kapasiteye ulaştı, batıya öğretmen ihtiyacımız doğdu. İlk atamaların bir kısmını batıya yapacağız” açıklaması il dışı bekleyen öğretmenlerden habersiz olduğunun kanıtıdır.
YUSUF TEKİN: KONTENJANLARI OKUL MÜDÜRLERİ SAKLIYOR
Yusuf TEKİN’e geçen yıl il dışı sorusu sorulmuş, kontenjanların az verildiğinden bahsedilmiş ve şu cevap alınmıştı: “okul müdürlerini tembihledik, kontenjanları saklamayacaklar” trajikomik değil mi? Müsteşar kontenjanları saklayanın okul müdürleri olduğunu düşünüyor.
Umarız Bakan ve müsteşarlar sorunun farkına varır ve 2018 yılı İl Dışı atama başvurularında batı illerinde öğretmenlerin taleplerini karşılayacak düzeyde bolca kontenjan açılır. Böylece yıllardır il dışı atamada yeterli kontenjan açılmadığı için yer değiştirmeyen öğretmenlerin de bahtı açılır.