SON EKLENENLER

Yalçın: Refah payı beklentisinin görülmesi gerek

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 7. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Burada konuşan Yalçın, kamu görevlilerinin refah payı beklentisinden 4688 sayılı Kanun’daki değişiklik taleplerine kadar birçok konuya değindi.
27 Aralık 2024 20:32

Sosyal Güvenlik Kurumu 7. Olağan Genel Kurulu, SGK Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İşçi, işveren, memur konfederasyonları ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı genel kurula Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Öztürk, Soner Can Tufanoğlu, Ali Yıldız, Ramazan Çakırcı ve Hamza Öksüz ile davetliler katıldı.

Genel Kurul’da bir konuşma gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal güvenlik sisteminin sorumluluk sahibi bütün bireylerin mali imkanları çerçevesinde katkı yapması ve bu ortak amaçla taşın altına elini koyması yönüyle vazgeçilmez bir alana sahip olmadığını ifade ederek, “Bu vesileyle sosyal güvenliğin sadece harcama üzerine kurulmadığını, adil ve makul ölçüde hepimizin katılım sağlamak noktasında yükümlülük alanımızda olduğunu belirtmek gerekiyor. Çünkü sosyal güvenlik hakkı sadece emekçiler ya da emekliler için değil; sağlık sisteminden engelli bireylerin ihtiyaçlarına, iş güvencesinden sosyal güvenceye, hastalıktan iş kazasına, yaşlılıktan malullüğe kadar hayatın olağan ya da olağan dışı akışında karşımıza çıkacak yüzlerce sorunlara karşı en etkili ve güçlü savunma sistemidir. Sosyal devlet ve sosyal adalet çizgisinde kapsayıcı ve sürdürülebilir hizmet alanına ilişkin görev ve yetkisiyle Sosyal Güvenlik Kurumunun; toplumsal barışın ve huzurun tesisi noktasında hem politika geliştirici hem de icra edici vasfıyla büyük sorumluluğa sahip olduğunu biliyoruz. Bu yüzden, doğumdan önce başlayan ve ölümden sonra dahi devam eden geniş kapsamlı bir sisteme dair cümle kurduğumuzu öncelikle belirtmek isterim. Sosyal güvenliğin; vatandaşlar için bir hak devlet için ise bir yükümlülük olduğunu da bu arada vurgulamak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Yalçın, özellikle son dönemde insanlığı tehdit eden salgın hastalık ve 6 Şubat deprem felaketleri sonrasında SGK’nın yoğun bir tempo ile hizmet ürettiklerine şahit olduklarını söyledi.

Yalçın: SGK hızlı ve etkili çözümler üretiyor

Memur-Sen olarak 6. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına alınan ek gösterge düzenlemesi ile 5,3 milyon kamu görevlisi ve emeklisini ilgilendiren bir çalışmayı tamamladıklarını hatırlatan Genel Başkan Yalçın, emekli aylığı ve kamu görevlilerinin emeklilik kesintileri yönüyle ortaya çıkan birçok hususta Sosyal Güvenlik Kurumunun hızlı ve etkili çözüm ürettiğini belirterek, “Aynı özverili ve yüksek tempolu çalışma dönemini EYT sürecinde de gördük. 2 milyon kişinin başvurusunu çok hızlı bir şekilde tamamlayan, minimum aksaklıkla sonuçlandıran Sosyal Güvenlik Kurumun kapasitesinin en önemli envanterinin kamu görevlileri olduğunu biliyoruz. Son dönemlerde bir kesim tarafından sosyal güvenliğin devlet için yük olduğunu, emekli sayısının artığını ve sağlık sistemine ilişkin de olumsuz değerlendirmelerin ortaya koyulduğunu maalesef üzüntüyle işitiyoruz. Biz insana ve insanlığa karşı bakış açımızı medeniyet değerlerimizden aldığımız sorumlulukla; ‘sosyal güvenliği’ sosyal devlet anlayışının ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve bu bakış açısıyla hareket ediyoruz. Bu sebeple emeklileri, emekçileri, sağlık sisteminden ve sosyal güvenlikten yararlananları ‘mali yük’ ya da ‘Devlete Kambur’ olarak tanımlamamız mümkün değildir. Bu bakış açısı yerine; daha adil ve daha makul düzeyde karşılanacak şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kapasitesinin artırılması, mali bilançosunun iyileştirilmesi ve eksik yanlarının tamamlanmasının daha doğru bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum. Kamu görevlilerimiz başta olmak üzere çalışanların, çalışma döneminde ödemiş oldukları primlerin karşılığını; adil, makul ve geçim sıkıntısını ortadan kaldıracak şekilde emeklilik döneminde emekli aylıkları üzerinden elde etmeleri gerektiğine inanıyorum” dedi.

“Refah payı beklentisinin görülmesi gerek”

Yaklaşık 1 hafta sonra kamu görevlileri ve emeklilerin maaş artışını belirleyecek enflasyon oranının açıklanacağını hatırlatan Ali Yalçın şunları söyledi: “3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon verileriyle kamu görevlisi ve emeklileri yaklaşık olarak yüzde 12-13, diğer emekliler ise yaklaşık olarak yüzde 17 artış alacak. Enflasyon oranının yüzde 47, yeniden değerleme oranının yüzde 44, kira oranının yüzde 60, akaryakıtın yüzde 50 ve diğer birçok zorunlu tüketim ürünün ise bu oranlardan çok daha fazla arttığı gerçeği önümüzde duruyor. Bu vesileyle buradan bir kez daha kamu görevlilerimizin refah Payı beklentisini, bu haklı beklentinin görülmesi gerektiğini ifade ediyorum. Toplumsal alanda soruna dönüşen yüksek enflasyonun, artık gündemimizden çıkarılmasını bekliyoruz. Bu hususun; birliğimizi, beraberliğimizi ve toplumsal barışı etkilemesine müsaade etmemeliyiz. Bununla birlikte 1.Dereceye 3600 Ek Gösterge düzenlemesinin bir an önce tamamlanması gerekiyor. Adil bir vergi sisteminin oluşturulması ve kamu görevlilerinin gelir vergilerinin yüzde 15’e sabitlenmesi gerekiyor. Mühendislik Meslek Kanunu, YHS’nin kaldırılması, 2015 sonrası kamu görevlilerine ilave 1 derece, disiplin cezalarına af getirilmesi gibi konularda da adım atılması gerekiyor. 4688’in sendikal haklar üçlüsünü tam ve eksiksiz olacak şekilde içermesi ve güncellenmesi gerekiyor. Sosyal güvenlik kurumuna da katkı sağlayacak şekilde bütün gelirlerimizin prime esas kazanca dahil edilmesi gerekiyor. Bu durum Sosyal güvenlik Kurumunun mali yapısını güçlendirecek, hazineden fonlanan miktarı azaltacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarımızın iş yoğunluğu ve başarılı hizmetinin karşılığı olarak Sosyal Güvenlik Tazminatı düzenlemesi yapılmalıdır. Ayrıca Kurumun personel ihtiyacı da unutulmamalıdır. Kurum için uzmanlık sınavının açılması ve bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Tasarruf Genelgesiyle Koruyucu Giyim ve Fazla çalışma ücreti engellendi. Özellikle SGK’daki personelin iş yoğunluğu nedeniyle ödenmesi gereken fazla çalışma ücretleri de engelleniyor. Genelgenin bir an önce “doğru tasarruf alanına” yönelmesi gerekiyor. Emeğin alın terinden tasarruf olmaz. Sağlık Uygulama Tebliği’nin gözden geçirilmesi, sosyal devlet anlayışıyla uyumlu hale getirilmesi, engelli bireylerimizin beklentilerinin karşılanması ve sağlık hizmetleri kapsamının genişletilmesi gerekiyor. Kayıt dışılığın engellenmesi noktasında yapılan çalışmaları değerli buluyor, denetimlerin kapsamının dahada genişletilmesini ve caydırıcılığın etkin kullanılması gerektiğini belirtiyoruz. Doğum sonrası yarım zamanlı çalışmaya ilişkin usul ve esasların acilen belirlenmesi gerekiyor.”

Yalçın; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 7. Olağan Genel Kurulu sürecinin ve sonucunun hayırlı olması temennisinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından yapılan oylamada kamu görevlilerini temsilen SGK Yönetim Kurulu Üyeliğine Memur-Sen'in desteklediği aday olan Uğur Ünalan seçildi. 

SENDİKA BÜLTENİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER