ALİ ÖZDEMİR erdemyayinevi@gmail.com

KİTAP YAYINLAMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ BU YAZIYI OKUYUN

03 Temmuz 2020 Cuma 12:26

Herhangi bir konuda yazdığınız kitabı okurlara ulaştıracaksanız aşağıdaki hususları bilmelisiniz.


1. Microsoft Word, Adobe Page Maker, Corel Draw, Indesign gibi bir yazılım kullanarak dizgi ve mizanpajı yapınız. İmla hatalarını gösterdiği için ilk aşamada MS Word'ü kullanmanızı öneririm.


2. Çok satan kitapların kapaklarına bakarak bir kapak tasarlayınız. Kapakta kırmızı, turuncu, mavi, yeşil gibi renklere yer veriniz. Sönük bir kapak satışı azaltır.
 

3. Kitabı 14x21 cm veya 16x24 cm yapmanız uygun olacaktır. Çok küçük ya da çok büyük ebatlar kitabın okunurluğunu düşürmektedir.
 

4. Kitapta Arial, Calibri, Tahoma, Verdana, Times New Roman gibi kolay okunan bir punto kullanınız. Başlıkları Arial, Calibri, Trebucet vb. gibi okunaklı bir puntoyla oluşturunuz.
 

5. Başlıklarda asla BÜYÜK HARF ile yazım yapmayınız. Çünkü insanlar BÜYÜK HARFLE YAZILMIŞ cümleleri okumak istemezler.
 

6. Yazıların puntosunu 11 ya da 12 yapınız. 9, 10 puntolar çok küçük olur. 13, 14 puntolar ise çok büyüktür. Ayrıca sayfa sayısını artırır.
 

7. Her paragrafın arasına bir satır boşluk bırakınız.
 

8. Kitabın yazımı, mizanpajı bittikten sonra internetten bedava indirebileceğiniz PDF FACTORY vb. yazılım ile yayınınızı PDF formatına çeviriniz. PDF'ye çevirdiğiniz kitabı her bilgisayarda hiç bir bozulma olmadan açabilirsiniz. Ayrıca dosyanın boyutu da küçülür.
 

9. Kitabın çıktısını lazer yazıcı ile beyaz kağıda yapınız. Son kontrolleri yapınız. Matbaada baskı yaptıracaksanız aydınger kağıda lazer yazıcı ile çıktı yapıp teslim ediniz. Çıktı işlemini baskıyı yaptıracağınız matbaa da yapabilir. Son 10 yıldır bazı matbaalar aydıngere çıktı yapmadan, CTP kalıp yöntemiyle de modern baskı yapabilmektedirler.
 

10. Baskıya geçmeden önce 3-5 matbaadan fiyat alınız.
 

11. Baskı için 60 gram 3. hamur (saman) ya da 60 gram enzo (krem rengi) kağıt kullanınız. Bu kağıtlar hem hafif olur hem de yüzde 30 daha ucuz olur. 70 ya da 80 gramlık beyaz kağıt pahalıdır. Aynı zamanda kitap daha ağır olur. Bu da nakliyede bile size zarar yazdırır. Ayrıca beyaz kağıt gözleri çabuk yorar.
 

12. Kapağı dayanıklı kartona, renkli olarak bastırınız. Cildin sağlam olması çok önemlidir. Ucuz ciltli kitaplar kısa sürede dağılır.
 

13. Kitabın bir kısmının ya da tümünün renkli basılması maliyeti yüzde 50-70 artırır. 200 sayfalık bir kitap 1000 adet basıldığında 6000 TL tutuyorsa renkli baskıda 10.000-12.000 TL tutar.
 

14. Kitabı çok yüksek maliyetle bastırırsanız satış fiyatı da yüksek olur. Bu da korsan baskısının çıkmasını, fotokopiyle çoğaltılmasını teşvik eder. Büyük şehirlerde A4 kağıdına önlü arkalı çekim 10 kuruşa yapılmaktadır. 200 sayfalık bir kitap 50 A4 kağıdına sığdırılarak çekilebilmektedir. Bu da 5 TL maliyet demektir. Fotokopiyle çoğaltılan kitaba 2 TL'ye basit bir cilt de yaptırılabilmektedir. Yani sizin binbir emekle hazırladığınız kitap 8 TL'ye kopyalanabilmektedir.
 

15. Telif hakları yasasına göre kitap kopyalamak, korsan baskı yapmak suç olmasına rağmen ülkenin her tarafında korsan kitaplar cirit atmaktadır.
 

16. Bastıracağınız kitaba Kültür Bakanlığının sitesine üye olarak ISBN numarası alabilirsiniz. Bu ISBN numarasını kullanarak barkod oluşturmak da çok kolaydır. Google.com sitesine girip "free barcode maker" yazarsanız karşınıza barkod üretme siteleri çıkar. Birisine girip ISBN numaranızı girerseniz JPG (resim) olarak barkod etiketinizi alıp kitabın kapağının arka kısmına ekleyebilirsiniz.
 

17. Kitaptan 1000 adet bastıracaksanız Yayfed ya da Kültür Bakanlığı sitesine giderek bandrol parasını yatıracağınız banka hesap numarasını öğrenirsiniz.
 

18. Kitap basıldıktan sonra arka kapağa bandrolleri yapıştırıp satışa sunabilirsiniz. Kitabı kendiniz satabilmeniz için Vergi Dairesine başvurmak zorundasınız.
 

19. 1000 adet olarak bastığınız kitabın 100 kadarı tanıtım için sağa sola bedava gidecektir. 10-20 kitap da baskı hatası olduğu için çöpe gidecektir. 5 kitap da Ankara'daki Kütüphaneler Genel Müdürlüğüne yollanacaktır. İşte bu nedenle 850-875 kitap satışa sunulmuş olacaktır. 1000 kitabı 8000 TL'ye bastırdınız diyelim. 20 TL'den satış yaptığınızda elinize 19-20 bin TL geçer. Vergisi, ıvır zıvırı derken 1000 adetlik baskıda yatırdığınız 8000 TL size 10-11 bin TL olarak dönecektir.
 

20. Kitap satışı yapan esnaflar ya da yayın dağıtımcıları eserinizi ortalama yüzde 50 iskonto ile "konsinye" olarak satın alırlar. Yani 20 TL'den satmayı planladığınız kitap toptan olarak 10-14 TL'den verilir. Ayrıca paranızı da 3-12 ay arası süre sonra alabilirsiniz.
 

21. Kitabı bir yayınevi basıp dağıtacaksa sizin işiniz (yükünüz) çok azalacaktır. Ancak bir çok yayın evi fazla basıp az baskı yaptım diyebilmektedir. Yayınevine vereceğiniz bir kitap için mutlaka imzalı bir sözleşme talep ediniz.
Yayıncılar kitapları ya kökten satın alırlar ya da satış yaptıkça yazara yüzde 5-10-15 telif hakkı öderler.
Kökten satın alma şudur: Kitabınıza 1000-5000 TL vb. gibi bir para önerirler. Kabul ederseniz yayını unutursunuz. Yani 1000 kez baskı olsa bile size para ödenmez. O nedenle kökten satışı kabul etmeyiniz derim.
 

22. Yayınevince 1000 adet basılan bir kitabın 100 kadarı tanıtım için ayrılır. 900 kadar kitap 15-20 TL'den satılır. Vergiler, masraflar düşüldükten sonra elde kalan paranın yüzde 5-10-15'i yazara ödenir.
 

23. Kitabı yazan kişinin vergi numarası yok ise yayınevi vereceği telif hakkından bir miktar da vergi kesintisi yapar.
 

24. Yazarın kendi bastığı kitabın tüm Türkiye'deki kitapçılara, mağazalara ulaştırması imkansız gibidir. O nedenle ciddi bir yayınevi ile çalışmak şarttır. Kitapları çok satılan, tanınmış yayınevlerine e-posta ile ulaşmak kolaydır.
 

25. Kitabınız bittikten sonra DVD/CD'ye basarak ya da yazıcıdan çıktı alarak veya e-posta yoluyla yayıncılara göndermeniz gereklidir.
 

26. Yayınevleri gelen kitapları inceleyip 1-6 ayda size yanıtlarını bildirirler.
 

27. Hiç tanınmayan yazarların kitaplarını kıyıda köşede kalmış, kadrosu eksik yayıncılar basmak isterler.
 

28. Kitabınızı basıp yayınlamak için sizden fahiş para isteyen ne idüğü belirsiz yayıncılara aldanmayınız. Bir takım uyanıklar amatörleri dolandırmak için gazetelere ve internet sitelerine ilan vererek amatör yazarları söğüşlemektedirler.
Sonuç olarak kitap yazıp satışa sunmak biraz yorucudur. Ancak asla pes etmeyiniz. Emeksiz yemek olmaz. Merak ettiğiniz bir husus var ise e-posta ile sorabilirsiniz.

www.aliozdemir.net

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #