SON EKLENENLER

Memur ve emekli temmuz zammı ne zaman belli olacak? 2024 memur ve emekli zam oranı yüzde kaç olacak?

Emekli ve memur temmuz zammı için gözler her ay TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinde oluyor. Yılın ilk dört ayına ait enflasyon rakamlarının duyurulmasıyla birlikte emekli şimdiden yüzde 18'lik bir zammı hak etti. Peki, memur ve memur emeklisinin toplu sözleşmeden doğan zam hakkı ne kadar, SGK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı ne kadar, yüzde kaç olacak? İşte memur ve emekli temmuz zammı ile ilgili tüm detaylar...
13 Mayıs 2024 17:02

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE OLUR?

Yılbaşında gerçekleştirilen zamla birlikte en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseltilmişti. Şimdiden yüzde 18.70’lik bir farkı hak eden emekliler mayıs ve haziranda enflasyon yüzde 0 bile gelse 1870 liralık zammı alacaklar. Ancak genel beklenti enflasyonun yılın ilk altı ayında yüzde 25 seviyelerine yaklaşması yönünde, bu da temmuz ayında en düşük emekli maaşının 12.500 liraya yükseleceği anlamına gelir. Fakat bu oranı artırmak ve refah payı eklemek ekonomi yönetiminin elinde olacak. Eğer refah payı eklenirse 12.500 liranın üzerine de çıkılabilir.

MEMUR TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI NE KADAR?

Memur toplu sözleşme zammı 2024 için yüzde 15+10, 2025 içinse yüzde 6+5 olarak gerçekleşecek. Enflasyon bu oranların üzerinde çıkarsa enflasyon farkı da eklenecek. Dolayısıyla enflasyon rakamları memur ve memur emeklisinin zammını yeniden şekillendirecek.

MEMUR VE EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu her ayın başında bir önceki aya ait enflasyon rakamlarını duyuruyor. Yılın ilk dört ayına ait enflasyon verileri geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Temmuz zammının belirlenmesi için mayıs ve haziran ayı enflasyonları beklenecek.

Haziran ayı enflasyonunun 1 ya da 2 Temmuz'da açıklanmasıyla birlikte hem memurun hem de emeklinin alacağı enflasyon farkı netleşecek. Ancak hükümetin bu orana refah payı eklemesi durumunda maaşlarda enflasyon farkına ek olarak bir artış da görülebilecek. Dolayısıyla memur ve emekli zammının temmuz ayının ilk haftasında kesinleşmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?

Asgari ücretle ilgili peş peşe yapılan açıklamalarda ara zammın gündemde olmadığı bilgisi paylaşılmıştı. Ancak mayıs ve haziran ayında gelecek enflasyon rakamları sonrasında yeni bir görüşme olursa zam gündeme gelebilir aksi takdirde asgari ücretli bir sonraki zammını 2025 yılbaşında alacak.

CNN TÜRK

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER