SON EKLENENLER

‘SAĞLIK EMEKÇİLERİ RİSK ALTINDA’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES),  tarafından yapılan açıklamada, tıbbi malzemelerin tespiti ve sağlanması gibi konularda yeterli hazırlığın yapılmadığı bu nedenle sağlık emekçilerinin risk altında olduğu kaydedildi
25 Mart 2020 17:36

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), COVİD-19 salgını ile ilgili sahaya ilişkin izlenimlerini ve bilimsel verileri paylaşmak üzere telekonferansla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada sürece dahil olmak istediklerini Sağlık Bakanlığı’na defalarca ilettiklerini ifade eden sendika yöneticileri, şeffaflık konusunda sorunlar yaşandığını ve bu nedenle bir basın metnine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Sendika adına açıklamayı SES Şişli Şubesi Eşbaşkanı Fadime Kavak okudu.

Sağlık çalışanlarına yönelik test sorunlarının olduğunun belirtildiği açıklamada ‘’Testlere ulaşamıyoruz’’ denildi.

Ayrıca gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle ‘’Geçen hafta evlerimize gitmek isterken vakaların bu kadar artması nedeniyle çevremize de bulaştırmayalım diye artık evlerimize gitmek istemiyoruz’’ ifadelerine yer verildi.

'ACİL EYLEM PLANI NE YAZIK Kİ YOKTU'

İlk vaka görülene kadar Bakanlık tarafından yapılan açıklamaların virüsün Türkiye’ye gelip gelmediği üzerine odaklandığını belirten Kavak, ‘’Bu sürenin arka planında ise koruyucu hizmetlerin yaygınlaştırılması ile tüm vatandaşların hem sağlıkları hem de bilgilenmeleri bakımından güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekiyordu’’ diye konuştu.

Kavak, ‘’Aylar öncesinden geliyorum diyen virüse karşı acil bir eylem planı ne yazık ki yoktu. Bu konuda Bakanlık sınıfta kaldı’’ diye konuştu.

Açıklamada virüsün Türkiye’ye gelmeden önce ve geldikten sonra sağlık kurumlarında nasıl bir organizasyona gidileceği, acil eylem planlarının ne şekilde hayata geçirileceği, gerekli tıbbi malzemelerin tespiti ve sağlanması gibi konularda yeterli hazırlığın yapılmadığı belirtildi.

Acil eylem planlarına dair çalışanların bilgilendirilmediğini ve hastane idarecilerinin de büyük oranda acil eylem planları konusunda donanımsız olduğunu belirten Kavak, ‘’Olağanüstü dönem uyarısı olmasına rağmen bazı hastanelerde halen tüm sağlık hizmetleri olağan koşullarda yürütülmekte.’’ dedi.

‘GEREKLİ EKİPMANLAR ŞİMDİDEN YETERSİZ’

Hastanelerde şimdiden yeterli sayıda ve kesintisiz ekipmanın sağlanmadığını belirten Kavak, ‘’Neredeyse tüm sağlık kurumlarının tamamında cerrahi maske ve eldiven dahi temin edemeyen sağlık emekçileri var’’ ifadelerini kulandı.

Olağanüstü durumlarda kullanılması gereken maskelerin bazı hastanelerde ya hiç kullanılmadığını ya da kullanılması gereken birimlerde kişi başına ancak bir tane verildiğini belirten Kavak, taleplerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarına da iletildiğini ancak çözüm bulunmadığını söyledi.

Az önce okuduğunuz haber, bağımsız bir medya organı tarafından size sunuldu.
Bağımsız gazetecilik; sermayeye karşı halkı, sömürüye karşı emeği, eşitsizliğe karşı adaleti, savaşlara karşı barışı, piyasacılığa karşı temel hakları, talana karşı doğayı, erkek şiddetine karşı kadınları, istismara karşı çocukları savunmanın olmazsa olmaz koşuludur.

BİRGÜN

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER