SON EKLENENLER

Türkiye’nin enerji filosu büyüyor: 8 gemi aynı anda sahada

Türkiye, son yıllarda yaptığı yatırımlarla enerji arama çalışmalarında kapasitesini önemli ölçüde artırdı. 6 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisinden oluşan filo, aynı anda farklı coğrafyalarda operasyon yürütebilecek seviyeye ulaştı. Ankara, Karadeniz’deki keşiflerin ardından Somali, Libya ve Pakistan gibi stratejik bölgelerde yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.
08 Şubat 2026 12:29

Somali’de sondaj aşamasına geçiliyor

Geçtiğimiz yıl Somali açıklarında sismik çalışma yapan Oruç Reis’in topladığı veriler sondaj safhasına ulaştı. Çağrı Bey sondaj gemisinin ay sonunda Somali’ye hareket etmesi, nisan-mayıs döneminde sondaja başlaması bekleniyor. Çalışmalar Deniz Kuvvetleri unsurları tarafından korunacak.

Libya ve Pakistan gündemde

Libya’da yapılması planlanan yeni lisans ihalesi için hazırlıklar sürerken, Pakistan’da da Oruç Reis veya Barbaros Hayreddin Paşa ile sismik araştırma yapılması planlanıyor. Bu adımların 2026’da enerji alanında yeni sonuçlar doğurması hedefleniyor.

ABD’li devlerle iş birliği

Türkiye, enerji aramalarında uluslararası iş birliklerini de genişletti. Exxon ve Chevron ile imzalanan anlaşmaların, farklı bölgelerde petrol ve doğal gaz aramalarını kapsaması bekleniyor.

Hedef: enerji bağımsızlığı

TPAO’nun uluslararası faaliyetleriyle birlikte büyüyen filo, Türkiye’nin enerji ithalatını azaltma ve enerji bağımsızlığını güçlendirme hedefinin önemli bir ayağını oluşturuyor. Karadeniz’de görev yapan sondaj gemileri ise Türkiye’nin ilk doğal gaz keşfinin yapıldığı sahada çalışmalarını sürdürüyor.

TÜRKİYE GAZETESİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER