Aday öğretmen performans değerlendirme sürecinde nihai uğraş ve emeğin heba olmaması için, maddi ve manevi kayıpların yaşanmaması için, karınca kararınca yapılması gereken hususları sizlere tek tek ifade etmeye çalışayım.
1-Aday öğretmen performans değerlendirme sürecinde değerlendiriciler, VİCDAN yapmadan, nesillerin heba edilmesine asla müsaade etmeden sağlıklı değerlendirme yapabilmeli…
2-Aday Öğretmenler, maçlarını hep ev sahibi olarak değil bazen de deplasmana giderek yapmalı. Yani bazen tecrübeli zümreleriyle bir araya gelebilmeli… Onları derste dinlemeli… Onların gözetiminde ders işlemeli… Tecrübeli öğretmenlerle buluşmalıdır.
3-Aday Öğretmenler, koşulları iyi ve kötü okullarda tecrübe edinerek her koşulda öğrenmeli ve öğretebilmeli.
4-Değerlendiricilerin, 3 Değerlendirme süreci sonunda sadece not vererek tamamladığı bir süreçten ziyade, bir yılı aşkın bir sürede eksikliklerin farkına vararak, tamamlayarak, gözlemleyerek, deneyim kazandırarak not ile sona eren bir süreç yaşatmalılar.
5-Bu süreçte Maarif Müfettişleri de Danışman Öğretmen ile Okul Müdürü arasında süreci daha ciddi bir şekilde ele alıp, dışarıdan bir göz ile sürecin izlenmesini sağlıklı bir şekilde sağlamalı ve sürece katkı yapmalıdır.
6- Aday öğretmen performans değerlendirme sürecinde ders sorumluluğu olmadığı için, ihtiyaç duyulduğu zaman aday öğretmen, yüz yüze eğitime alınmalı, boş ders kaygısı olmadan rahat bir şekilde çeşitli seminer, konferans ve eğitici eğitimleri verilmelidir.
7 –Mevcut uygulanan aday öğretmen performans değerlendirme süreci en doğru uygulama sistemdir tezini benimsetmekten ziyade, süreci uygulayıp artılarını eğitime yansıtmak, eksikliklerini de tamamlamak için çaba gösterilmelidir.
8- Mevcut uygulanan aday öğretmen performans değerlendirme süreci ne ilk nede son olacaktır. Amaç da dökmek, bırakmak, üstünü çizmekten öte daima “Geliştirmek ve Yetiştirmektir” olmalıdır.
9-Aday Öğretmene mesleki anlamda DOKUNARAK ve RÜTUŞLAR vererek mesleki gelişimine RENK katılmalıdır.
10-Aday öğretmen, kendisinin geliştiğini ve eksikliklerin giderildiğini hissedebilmelidir.
11- Aday öğretmen asla yarıştırılmamalı. Değerlendirme sınavında 100 alan ile 60 alan arasında farkın bir anlam ifade etmediğini aday öğretmen muhakkak bilmelidir. Alınacak PUAN’ın anlamı ve öneminden ziyade adaydan beklentilerin bir anlam ifade ettiğini ona bildirilmeli ve hissettirilmelidir.
12- Aday öğretmen performans değerlendirme sürecinde belgelendirme zorunluluğu vardır. Sürecin olumlu ve olumsuz durumları muhakkak belgelendirilmelidir.
13-1.Değerlendirmenin %10, 2.Değerlendirmenin %30, 3.Değerlendirmenin %100 ü değerlendirilip en az 60 başarı notu ile değerlendirme süreci bitirilmeden evvel, adayın artıları ve eksiklikleri de tek tek kendisine izah edilerek, mesleki tecrübeler paylaşılmalıdır.
14- Aday Öğretmen, görev yapacağı yerin çevresel unsurlarını destekleyici unsur olarak kullanabilmelidir. Azda olsa görev meskûn mahallinin kültürünü bilmeli. Görev yaptığı yerin yemek kültürünü, örf ve adetlerini, taziye ve düğün merasimlerini ve hareket tarzını bilmelidir. Ona göre de hareket etmelidir.
15- Aday öğretmen, negatif hava estiren öğretmenlerden de muhakkak uzak tutulmalıdır. Eğitime katkılarından ziyade, kuruma kardan çok zarar veren ve sürekli öğretmenler odasında negatif hava estiren meslektaşlardan uzak olmalılar. “ Ne Gerek Var… Ne işe yarayacak… Zaten biliyoruz… Eğitime ne katkısı olacak… v.s” söylemleri ile hareket edenlerden muhakkak aday öğretmen uzak tutulmalı. Ona bu tarz meslektaşların, öğretmenlik mesleğine ne kadar çok zarar verdiği olumsuz örneklerle muhakkak ifade edilmelidir.
16- Aday öğretmen, hayatta kendi özel işlerinde nasıl engellerle karşılaşıyor ve onları bertaraf etmek için çabalıyorsa aynı çabayı eğitim için de göstermek zorunda olduğunu çok iyi derk etmesi lazım.
17-Aday öğretmen, bir öğrencinin derdini de yeteneğini de şayet idareye taşıyor ve bir şeyler yapma ihtiyacı hissediyorsa, işte o zaman bu mesleğin “Kurumsal Kimliğini” kazanabilmiş demektir.
18- Okul İdaresi deyip geçilmemeli… Aday Öğretmeni mesleğe adayabilecekleri gibi meslekten de bıktırabilirler… Mesleğin başlangıcında, mesleki yitirilmişliği yaşatabilirler.
19- Aday öğretmen performans değerlendirme sürecinde, kendimizi sorgulamak ve sorumluluk hissiyatıyla hareket etmek, sistemin en güzel yanı olsa gerek. Öğretmenimize bu duygu nasıl verilir onun uğraşı esas kıstas olmalı.
20- Sözün özü sokakta insanları nasıl görmek istiyorsak… Nasıl insani ilişkiler arzuluyorsak… her gün size gelen masum yüzleri öyle karşılayalım… Ve ne yapmanız icap ediyorsa onu yapalım.
Selam ve Dua ile Kalın…