Seyyid-i Ali nesebTaha’lHakkari’den sonra
Pirimiz Taha’l Hariri oldu kutbu evliya.
Rahmet meleklerinin yeryüzüne indiği, Rabbimizin yeryüzüne ‘Bir isteyen yok mu ki onun istediğini vereyim? Bir duâ eden yok mu ki ona icabet edeyim?’ dediği seher vaktinde binlerce nakşi dervişin hatm-ı haceganından bir beyit ile başladım yazıma.
Hatm-ı Haceganda zikredilen Şeyh Taha’lHakkari, Türk tarikatı olarak isimlendirilen Nakşibendiliğin ülkemizde en yaygın üç kolundan ikisinin her seherde isimlerini zikrettikleri bir mürşid-i kamil…
Hergün,‘acı bir haber alacakmıyız’ diye yüreğimizin titrediği bir şehrimizden, Hakkari şehrimizin eskiden Nehri şimdilerde Bağlar dediğimiz bölgesinde irşad faaliyeti yürüten bir şeyh… 1853’te vefat eden Şeyh Taha’lHakkari’nin yaşamından birkaç kesit vererek bugün ümmet bilincimizin nasıl paramparça edildiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Şeyh Taha’lHakkari’nin Şam’da ilk temel dini eğitimini aldığı medrese-dergahtabir yol arkadaşı vardır. Cennetle kaim bir dostluk… ‘Bütün müminler kardeştir.’ İkazının-müjdesinin tahakkuku… Bu yol arkadaşı Kafkas cıhadının zirvesi Şeyh Şamil, O da bir nakşi şeyhi…
Şeyh Taha’l Hakkari,mürşidi Mevlana Halit Bağdadi’den aldığı icazetle bugünkü adıyla Bağlar o günkü adıyla Nehri bölgesindeirşad faaliyeti sürdürürken kendisinden etkilenen İran Şahı Muhammed Kaçar’ın kendisine hediye ettiği ondan fazla köyü ‘Osmanlı tebasındanım.’ gerekçesi ile reddedecekkadar da siyasal bilince sahip bir kimlik.
1829 Osmanlı-Rus Savaşında cıhad ilan ederek,cıhadabizzat katılan bir mücahit.
Kafkas cıhadının en çetin yıllarında 1852’de Kafkas Emiri Şeyh Şamil’in cıhad çağrısına tüm evlatlarını ve dervişlerini çağrının gereğini yapmak üzere yönlendiren ve cıhada ömrü yetmediği için kardeşi Şeyh Salih’in riyasetinde 2-3 Bin kişilik bir mücahit kadroyu Kafkasya’ya cıhada gönderen bir gazi derviş… Ümmet tahayyülünün kristalize pratiği…
Sahi Kafkasya nere… Hakkari nere....
Ne oldu bize….
Özel Not:Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Yeşil’in Şeyh Şamil’i anlattığı ‘Kafkas Kartalı Şeyh Şamil’ isimli yarı belgesel biyografik romanını okumanızı istirham ederim. Ayrıca Hakkari Üniversitesi’nin 2013’ te düzenlediği Uluslararası SeyyidTaha’l Hakkari Sempozyumu dolayısı ile üniversite yönetimini hassaten tebrik ederim.