Okullarımızda öğrencilerimizin hal ve gidişatları hakkında velileri bilgilendirme amaçlı toplantılar tertip edilir. Yapılan toplantılarla öğrenci velileri ile vicahen görüşülerek bilgilendirme yapılır.
Geçenlerde bir grup arkadaşla sohbet ederken bir akademisyen arkadaş mevzuyu Veli Toplantısına getirdi. Çocukları hakkında bilgilendirilmek üzere çağrı alarak okula giden öğretim üyesi arkadaş toplantıdaki gözlemlerini nükteli bir biçimde anlatarak bizleri kahkahaya boğdu.
Bir eğitim yöneticisi olarak anlatılanlardan kendi payıma hissemi alarak konuyla ilgili mülahazalarımı sizlerle paylaşmak istiyorum:
Veli toplantıları öğrenciler tarafından pek sevilmediği gibi öğretmenler açısından da çok rağbet görmüyor. Öğrenci veli toplantısında –doldurulan- büyüğünün akşam evde kendisini sigaya çekmesinden rahatsızlık duyuyor. Haklı olarak arkadaşlarıyla kıyaslanmaktan hoşlanmıyor. Neticede öğrenci anne babasına karşı mahcup olurken bunun sorumluluğunu da okulda velisiyle görüşen öğretmene tahmil ediyor. Günün sonunda ev ortamında soğuk rüzgârlar esiyor. Elbette, aksi yönde gelişmeler de oluyor. Ancak istisnai durumlar çok daha az.
Veli toplantılarının öğretmen tarafından rağbet görmemesinin nedenlerini de şöylece tadat edebiliriz: Her şeyden önce bu tür buluşmalar genelde hafta sonu gerçekleştiriliyor. Öğretmen haklı olarak tatilinin elinden alınmasına razı olmuyor. Kaldı ki toplantılar yüzeysel bir görüşmeden ibaret kalıyor. Düşünün bir kere üç-beş sınıfın dersine giren bir öğretmen bir günde kaç veliyle görüşebilir ki?
Diğer taraftan toplantının serencamı da bir garip. Öğretmen herhangi bir öğrenci için özel bir dosya hazırlamış değil. Zaten buna vakti de yok. Velilere ancak biraz nasihat, biraz sitem tarzında yuvarlak cümleler sarf edebiliyor. Çocuğu hakkında özel bilgi, istatistiki veri ya da sayısal rakamlar, yöntem ve tarzlar bekleyen veli görüşmeden umduğu neticeyi bulamayarak herhangi bir kanaate sahip olamadan evine dönüyor. Sözünü ettiğim akademisyen arkadaş ta tam da bu konudan dem vuruyordu.
Hülasa; veli toplantıları eğitim kalitesinin artırılmasına matuf olumlu bir katkı sağlayamıyor. Öğrencilerin istemediği, öğretmenin kısmen angarya olarak gördüğü velinin ise umduğunu bulamadığı bu toplantılar zorunlu olmaktan çıkarılıp şeklini okul müdürü ve öğretmenlerin birlikte belirleyeceği bir formatla uygulanabilir.
Öğrencilerimizin okuldaki notları ve devam durumları zaten e-okul sisteminden veli tarafından takip edilebilirken Veli Bilgilendir Toplantıları’na gerek var mı?
Bu yazıyı yazmaktaki amaçlarımdan biri de meslektaşlarımdan olumlu ya da olumsuz dönütler almak. Yorumlarınızı merak ediyorum.
Adil Gülmez
@umradil