Davaların ilki, Sözcü gazetesinde 8 Temmuz 2025’te yayımlanan Sultan Uçar imzalı “Sendika mı Rant Yolu mu?” başlıklı haber nedeniyle açıldı.
Memur-Sen’in başvurusunda, haberde sendikanın kamu kaynaklarının aktarımına aracılık ettiği ve sendikayla bağlantısı bulunmadığı belirtilen bir kooperatif üzerinden Genel Başkan Ali Yalçın ile ailesine yönelik çeşitli iddiaların gündeme getirildiği belirtildi.
Ankara 29. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, haberin yazarı Sultan Uçar, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahir Ağar ve Sözcü gazetesini yayımlayan Mega Ajans ve Reklam Tic. A.Ş. hakkında 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.
Evrensel’deki haber için de tazminat kararı
İkinci dava ise Evrensel gazetesinde 7 Temmuz 2025’te Murat Uysal tarafından kaleme alınan “Emekçinin Cebindeki İktidar Çekirgesi; Memur-Sen Büyüdükçe Memur Küçüldü” başlıklı yazıyla ilgiliydi.
Memur-Sen, yazıda sendika ve Genel Başkan Ali Yalçın hakkında çeşitli iddialara yer verildiğini belirterek hukuki yola başvurdu.
Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, yazar Murat Uysal, Evrensel gazetesi yetkilileri Kürşat Yılmaz ve Sevinç Sönmez ile gazeteyi yayımlayan Bülten Basın Yayın Reklamcılık Tic. Ltd. Şti. hakkında 10 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.
Memur-Sen: Hukuki süreçleri takip edeceğiz
Memur-Sen tarafından yapılan açıklamada, sendikanın herhangi bir bağlantısının bulunmadığı belirtilen bir kooperatif üzerinden ortaya atılan iddialarla ilgili diğer hukuki süreçlerin de takip edildiği bildirildi.
Açıklamada, kişi ve kurumların itibarını hedef alan ve gerçeğe aykırı olduğu ileri sürülen yayınlara karşı hukuki hakların kullanılmaya devam edileceği ifade edildi.
İki ayrı davada verilen kararlarla birlikte hükmedilen toplam manevi tazminat miktarı 30 bin lira oldu.