MAHMUT ALİ CENGİZ KÖROSMANOĞLU konyaalemdar@gmail.com

2024 YILI HUBUBAT ALIM FİYATLARI 

21 Haziran 2024 Cuma 06:00

TMO geçen yıl olduğu gibi bu yılda 6 Haziran itibariyle hububat alım fiyatlarını açıkladı.
Bu sene hasat erken başladı, geçen yıla göre 10-15 gün öne geldi, hasat.
Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 yılı hububat alım fiyatları şöyle:
Makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira. Yani kilosu 10 tl, buna ilave olarak ton başına 1750 destekle birlikte tonu 11.750 ? yani kilosu 11,75 TL olacak.
- Ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 lira. Yani kilosu 9.25 ?, buna ilave olarak ton başına 1750 destekle birlikte tonu 11.000 ? yani kilosu 11 ? olacak.
- Arpa için ton başına 7 bin 250 lira. Yani kilosu 7,25 ?, buna ilave olarak ton başına 750 destekle birlikte tonu 8000 ? yani kilosu 8 ? olacak.
Geçen yıl sert buğday dediğimiz makarnalık buğday kilosu 9 lira birim fiyat ilave olarak 1 lira prim desteğiyle 10 lira idi. Ekmeklik buğday kilosu 8,25 ? birim fiyat 1 ?’de prim ile toplam 9, 25 ? fiyat verilmişti. Arpa alım fiyatı kilosu 7 lira idi. Buna 50 kuruş prim ile toplam kilosu 7,5 liradan TMO alım yapmıştı.
Burada desteklemenin tona kadar ifadesi ile bitmesi dikkat çekici. Bakanlığımız tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için 1.750 ?/Tona, arpa için 750 ?/Tona kadar fark ödemesi desteği verilecektir. Ton başına 1750 ?’ye kadar destek demek önü açık bir destek demek. Yani burada kaliteli olan ürünlere daha fazla desteğin olacağı tahmin ediliyor.
Fiyatlar düşük mü kaldı yüksek mi oldu tartışmasına girmeden önce stoklarımız ve dünya fiyatlarına dikkat çekmek istiyorum. Devlet geçen yıl olduğu gibi bu yılda dünya piyasalarının üzerinde çiftçiden buğday alacak. Geçen yılki fiyatlarla devlet yurt dışından tonu 225 dolara buğday alabiliyorken, Türk çiftçisinden de tonu 450 dolara buğday mal etmişti. Bu yılda dünya da 200-220 dolara fiyatı varken, bugün devlet çiftçiden 350 dolara ekmeklik buğday alacak. Neden dışarıdan daha ucuza almak varken üreticiden yüksek fiyata alıyor? Bu tamamen strateji gereğidir. Eğer devlet dışarıdan buğday daha ucuza alıyorum diye, çiftçinin buğdayına düşük fiyat verirse, buğday cazip olmadığı için çiftçi tarafından ekilmeyecektir. Bu sene fiyatlar yıllık enflasyon dikkate alındığında biraz beklentilerin altında kaldı. Makarnalıkta 14 ?, ekmeklikte 12 ? üreticiyi daha çok memnun edebilirdi.
Hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2024 yılında;
Bakanlığımızca üreticilerimize ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecektir.ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınabilecektir.TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.Damperli araçlardan boşaltma ücreti alınmayacaktır.TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapılabilecektir.
Üreticilerin Dikkat Edeceği Hususlar;

TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
•    ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
•    Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,
•    Anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,
•    Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları,
•    Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi,gerekmektedir.
Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.
Burada fiyatlardan ziyade desteklerin zamanında ödenmesi de çok önemli. Geçen yılın destekleri çok geç ödendi.İnşallah bu sene gecikmez, çiftçinin zamanında işini halledebilmesi ve zarar etmemesi  için önlemler alınmalı desteler zamanında verilmelidir.En azından destekleme primi ürün bedelinin ödendiği gün ödenmelidir.

Burada fiyatlardan ziyade desteklerin zamanında ödenmesi de çok önemli. Geçen yılın destekleri çok geç ödendi. İnşallah bu sene gecikmez, çiftçinin zamanında işini halledebilmesi ve zarar etmemesi için önlemler alınmalı desteler zamanında verilmelidir. En azından destekleme primi ürün bedelinin ödendiği gün ödenmelidir.

 

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #