Milli Eğitim Bakanlığı örnek film listesini yayınladı, her tatil döneminden önce olduğu gibi… Eğitime dair yerli ve yabancı yapımlardan oluşan elli filmlik bir liste… Birkaçı da belgesel…
Tavsiye edilen kitaplar nasıl zihin kodlarımızı, zihniyet yapımızı ve zevkimizi yansıtıyorsa örnek film listesi de bu anlamda fikir verir. Bu listeleri yayınlayan ister kişi olsun ister kurum olsun pek fark etmez.
Ve listede, komedi türüne ait çok izlenen ve az irdelenen Hababam Sınıfı’nın seri halindeki şu filmleri var:
- Hababam Sınıfı (1975)
- Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (1979)
- Hababam Sınıfı Güle Güle (1981)
- Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976)
- Hababam Sınıfı Tatilde (1978)
- Hababam Sınıfı Uyanıyor (1977)
İsimler bile pek manidar. Fikir vermesi adına mühim.
Şüphesiz ki Türk sinemasında en çok dikkat çeken film, 1975 ve 2006 yılları arasında üç farklı yönetmen ile dokuz defa çekilen Hababam Sınıfı serileridir. Rıfat Ilgaz’ın Kastamonu Lisesi’ndeki anılarından hareketle yazdığı Hababam Sınıfı isimli kitabından uyarlanan film serisi, televizyonda halen en sık yayınlanan ve yüksek izlenme oranına sahip olan filmler arasındadır.
Çünkü reyting ve reklam kaygısı olmadığından ve maddi külfet doğurmadığından ekranlarda yaygın…
Eğitim üzerinden eritildiğini fark etmeyerek düşünmeden gülen bizleri, uyutan ve uyuşturan filmlerden…
Her ne kadar eğitim sisteminin eleştirisi olarak ifade edilse dahi bu film serisi, yapıcı değil yıkıcı, inşa edici değil ifsat edici özellikleri bünyesinde barındırmaktadır.
Hababam Sınıfı’nın kültürel yapımız, medeniyet anlayışımız, ahlaki ilke ve değerlerimizle uyumlu bir seri film olmadığı aşikâr.
Komedi de olsa karakter ve kapasite gerek. Edep gerek adap gerek. İzan gerek, insaf gerek.
Sadece öğrencilerin birbiriyle ve öğretmenleriyle iletişimi veya ilişkisi düşüldüğünde meselenin ne kadar vahim olduğu anlaşılacak.
Öğrencilerin derslerdeki alaycı, aşağılayıcı, seviyesiz ve sınırsız tavırları filmlerin merkez öğesi durumunda. Öğretmenlerine karşı saygısızlıkları da pek çok...
Öğrencilerin yanlış hitap şekillerini, zararlı alışkanlıklarını, taktıkları lakapları, kullandıkları argo ifadeleri, yaptıkları şakaları, sahtekârlıkları ve zorbalıkları pek çok sahnede görmek mümkün. Hem de bu nahoş durumlar samimiyet, şeref ve arkadaşlık gibi kavramlarla mazur ve masum gösteriliyor. Bu da ayrı ve ayrıntılı bir sorun.
Tehlikeli bir kılıf… Tedbir alınması gereken ama geç kalınmış, alternatifi de gerçekleştirilmemiş bir seri ve şer üretim…
Hababam Sınıfı tavsiye edilse dahi hem de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ciddi manada tenkite ve tahkike muhtaç bir film…