LGS ve YKS sorularına getirilen eleştirileri anlamıyorum. Yeni tip soruları alışık olmadığımız mantık yürütmelerle soruları çözmek mümkün. Yeni tip sorular farklı düşünme ve farklı analizler istiyor. Basma kalıp dershane mantığı ile gelinen noktanın betimlemesinden başka bir şey olmayan tepkileri de bu kapsamda görüyorum.
LGS sınavına giren ve matematikten eksiye düşen çocuğuma birkaç soru gösterip bunları nasıl yaptın dedim. Yapamadım dedi. Bak bakalım yapabilecek misin diye tekrar okutturdum. Yapamadı. Çözüm mantığını gösterdim, aaa çok basitmiş, ben bunu nasıl göremedim dedi çocuğum.
Biz çocuklara yaratıcı düşünmeyi, analitik düşünmeyi, uygulamalı düşünmeyi, mantıklı düşünmeyi öğretebiliyor olsaydık, çocuklarımız çıkan sorularda zorlanmazdı. Çocuğum şimdi yabancı dille ve yabancı müfredatla eğitim verilen bir okulda. Eskiden hiçbir konuda fikri yoktu, şimdi olayları, konuları takip ediyor, analiz ediyor ve yorumluyor. Bu onlara verilen eğitimin sonucu. Mantıksal çıkarımları, yaratıcı ve farklı düşünmeleri çok rahat yapıyor.
LGS ve YKS sorularını eleştirmek kolay iştir. Sorun sorunların kendisi değildir, sınav sisteminin kendisidir. Hatta ÖSYM sınavlarının eğitim sistemini artık işlemez hale getirmesidir. Gelen itirazlar eski dershanecilik kafasına göre soruların hazırlanmamasıdır. Halbuki sınavın bu haliyle bile gençlere faydası olmayacağı gerçeğini bile anlamaktan aciziz.
Eski dershaneci kafası, laboratuvar yüzü ve deney görmeden fizik, kimya ve biyoloji yapan gençler yetiştirdi ülkeye. Şimdi sorular değişti diye feveran edenler aslında o müzmin hastalığın tekrar nüksetmesini istiyorlar. Halbuki istenen şey hali hazırdaki sistemin en kötü şeklidir.
Sınav sorularıyla ilgili ön yargılı eleştirilerin gençlere faydası yok, hatta zararı var. Çünkü kendilerine verilen yanlış eğitimin faturasını ÖSYM'ye çıkaracaklar. Ancak ÖSYM'nin bu farklı sınav sistemi bile gençler arasındaki sıralamayı etkilemeyecek. Yine birileri şampiyon olacak, yine birileri başarısız olacak. Eskiden 40 matematik sorusunun ortalaması 5,7 ise bu sene belki 4,3 olacak. Sonuçta değişen bir şey olmayacak. Onların boşu boşuna üzülüp kaygılanmasına neden olduğumuz için olan gençlere olacak.
Özet olarak Türkiye'de soru tipleri, soru şekilleri, soruların kendileri değil, sınav sisteminin kendisi sorundur. Gençleri boş ve gereksiz tartışmalarla sadece kaygılandırıyoruz.