MAHİR KILIÇOĞLU mahirkilicoglu@hotmail.com

NASIL ÖĞRETMEN

15 Ekim 2016 Cumartesi 00:48

YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç Pedagojik formasyonla ilgili önemli açıklamalar yaptı. YÖK başkanının gündemi de öğretmenlerin nitelikleri. Bu önemli bir gelişme, çünkü öğretmenlerin nitelikleri konusunda akademisyenlerin ciddi kafa yorup çözümler bulması ülkemiz için çok önemli.

Sayın Yekta Saraç’ın öğretmenlikle ilgili söyledikleri özetle şöyle;

-          Formasyon yerine “Tezli Yüksek Lisans” projesi masada,

-          Eğitim fakültelerine taban puan uygulaması geliyor,

-          Eğitim fakültelerine sadece puanla atanma olmamalı, başka ölçütler de olmalı,

Bu açıklamalar benim yüreğime su serpti doğrusu. Çünkü çok iyi matematik yapan kişinin çok iyi matematik öğretmeni olacağını düşünerek matematik öğretmeni seçiyoruz. Konuşma bozukluğu olan bir kişi, tedavi olma ihtiyacı bile duymadan eğitim fakültelerinden mezun oluyor ve ilkokullara sınıf öğretmeni olabiliyor. Hiçbir engel yok önünde.

Sınıf kontrolü olmayan, heyecan bozukluğu yaşayan, karakter zafiyeti olan, ifade edici dili oldukça zayıf olan kişileri öğretmenlik mesleğine girişte tespit eden bir eleme sistemimiz yok.

Aynı şey diğer pek çok meslek grubu için de var. Mesela fen sorularına yüksek oranda cevap veren kişilerin doktor olacağını düşünmek gibi bir yanlışı yaşıyoruz. Sadece akademik başarılarına bakarak insanların neler yapabileceğine karar veriyoruz. Hatta meslek liselerine bile öğrencileri seçerken başka hiçbir özelliğine bakmadan sadece puanlarına göre öğrenci yerleştiriyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen yetiştirme genel müdürlüğü var. Öğretmenler için her yıl çeşit çeşit kurslar seminerler açılıyor. Bu kursların ve seminerlerin kimler tarafından verildiği, öğretmenlere neler kattığı, ne gibi sonuçlar elde edildiği konusunda bakanlığımızın çalışmaları var mı bilmiyorum. Muhtemelen vardır; en azından her seminer ve kurs sonunda anket çalışmaları düzenliyorlar.

Öğretmenlerin niteliklerini artırma konusunda bakanlığımızın yaptığı çalışmaları şahsen yeterli bulmuyorum. Bir defa kurslar ve seminerler geçmişte ulufe gibi dağıtıldı. Çok isteyip te katılamadığım bir kursa, hiç alakası olmayan birinin gittiğini, kursu ve belgeyi aldığını gördüğümde kafayı yiyecek gibi oldum. (Bilgisayar formatörlerine bile taş çıkaracak bilgim varken çok istediğim halde web tasarım kurslarına kabul edilmedim. Benimle aynı şartları taşıyan, hem de aynı yıllarda, mebbise şifresini dahi girmesini beceremeyen bir meslektaşımı bu kurslara kabul etmişler).

Benim yaşadıklarımı yaşayan daha pek çok kişi vardır eminim. Öğretmen yetiştirme sistemimizde sıkıntı var. Aslında öğretmenlik mesleğiyle ilgili algımızda sıkıntı var. Öğretmen yeterli değil sözünü, öğretmen nitelikli değil, öğretmen kendini geliştirmiyor vb bütün bunları tekrar etmenin de artık bir faydası yok. Çünkü öğretmen camiasının daha verimli ve nitelikli çalışma ortaya koymasını gerektirecek bir sistemimiz yok. İstediğiniz kadar nitelikli öğretmen yetiştirin, sürekli özveri üzerine kurulmuş sistemde gideceğiniz yer değişmez. Sonuçta yetiştirdiğiniz insanların önemli bir kısmı sistemin içinde özveride bulunmaktan bıkacak ve artık köşesine çekilecek.

Çünkü çalışanla çalışmayan aynı ücreti alıyor ve aynı kariyeri yaşıyor. Çok üst düzey nitelikte öğrenci yetiştiren öğretmenleri tespit etmemiz gerek. Bakanlık artık eğitim politikalarını belirleyen, eğitim sistemini denetleyen, eğitimle ilgili gelişmeleri takip eden, eğitim uygulamalarına lisans veren bir sisteme dönmeli. Personel merkezli yapıdan sıyrılıp, eğitim politikaları merkezli yapıya kavuşması gerek. Bu anlamda öğretmenlerin atamalarına dahi bakanlığın karışmaması, bu işleri yereldeki yapılarına bırakması gerek.

Bakanlığımız, öğretmenlerin niteliğine katkıda bulunabilir ancak bunun için yıllar önce Sayın Bakanımız Nabi Avcı’nın ilk defa açıkladığı ve üzerinde çalışılıyor dediği tablet üzerinden merkezi sınavlarla ilgili sınav modellerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. İşte bu ve benzeri sistemlerle iyi öğretmeni çok rahat tespit edebilirsiniz. İyiyi tespit ettiğinizde artık olumlu modeller üzerinde teşvik sistemi de getirebilirsiniz. Ondan sonra öğretmenlerin niteliğini artırmak için çaba sarf etmenize gerek kalmadan, sadece fırsatlar oluşturarak öğretmenlerin nitelikleri konusunda ciddi ilerlemeler yapabilirsiniz.

Mahir KILIÇOĞLU

mahirkilicoglu@hotmail.com

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #